Το ποσό των 10 δισ. ευρώ έχει προσθέσει από τις αρχές του έτους το ελληνικό δημόσιο στα ταμειακά διαθέσιμα μέσω των εκδόσεων ομολόγων και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν τα 12-13 δισ. ευρώ. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή κάτι που φάνηκε και από το επιτόκιο που πέτυχε χθες το ελληνικό δημόσιο με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Συνολικά τα ταμειακά διαθέσιμα, με το ποσό των 2,5 δις. ευρώ που άντλησε κυρίως από ξένους επενδυτές ανέρχονται στα 37 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να ενισχύσει βραχυπρόθεσμα επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά στην περίπτωση που η παρένθεση της υγειονομική κρίσης αργήσει να κλείσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται τουλάχιστον ακόμα μία έξοδος στις αγορές, ενδεχομένως και δύο στην περίπτωση που ξεκινήσει νωρίτερα το πρόγραμμα του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες,
Ηδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς της απασχόλησης και των επιχειρήσεων κάτι που θα οδηγήσει στη διόγκωση των δημοσίων δαπανών.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει:
- Τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής
- Την παράταση των μειωμένων ενοικίων για τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού. Όπως επίσης και την εθελοντική μείωση των ενοικίων με κάλυψη ποσοστού 30% των απωλειών από την κυβέρνηση
- Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ εργασία μέχρι το τέλος του έτους
- Παράταση του προγράμματος επιδότησης των ανέργων
- Επέκταση των αναστολών συμβάσεων
Όλα τα ανωτέρω μέτρα απαιτούν αυξημένες δαπάνες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Ηδη έχουν δοθεί περί τα 14 δις. ευρώ και μήνα με το μήνα το ποσό θα αυξάνεται σημαντικά. Βέβαια, κάποια από τα ποσά που βγαίνουν σήμερα από τον προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως η χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όσο και βιαστική και αν ήταν, ξάφνιασε ακόμα και το οικονομικό επιτελείο καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,23%
Συγκεκριμένα η ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο να αντλεί περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,23%.
Αρχικά το επιτόκιο κινούνταν στην περιοχή του 1,32% ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση το περιόρισε στο 1,23%. Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, το επιτόκιο στο οποίο έκλεισε η έκδοση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium έναντι των ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβειτις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.