Μπορεί η διεθνής οικονομία να… φλέγεται εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο η ελληνική οικονομία αναμένει σήμερα το βράδυ μία αναβάθμιση και μία υπόσχεση αναβάθμισης στην πολυπόθητη, ιδιαίτερα στο υφιστάμενο δυσμενές περιβάλλον, επενδυτική βαθμίδα. Δύο οίκοι αξιολόγησης, η «αυστηρή» Moody’ s και η «τέταρτη αδερφή» DBRS, έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αργά το βράδυ της Παρασκευής την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο.
Πόσο πιθανό είναι να βρεθούμε από αύριο στην επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει μεγάλο όγκο εισροών μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων; Αν συμβεί θα πρόκειται για έκπληξη μεγατόνων…
Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τη Moody’ s να προχωρά σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στέλνοντας το ελληνικό αξιόχρεο δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και την DBRS να τηρεί στάση αναμονής ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Με άλλα λόγια, η Moody’ s θα καλύψει το μισό έδαφος από τους υπόλοιπους οίκους, γιατί βρίσκεται αρκετά πίσω, ενώ η DBRS θα περιμένει πιο… κατάλληλη αφορμή αφού αν μας αναβαθμίσει θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Μία αναβάθμιση μας αρκεί και από την S&P, η επόμενη αξιολόγηση της οποίας είναι στις αρχές του 2023.
Η αλήθεια είναι ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πόσω μάλλον όταν η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα στα επενδυτικά σαλόνια. Όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν τις εξαιρετικές μέχρι στιγμής επιδόσεις που σημειώνει το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά παρά τις διαδοχικές κρίσεις, τα κόκκινα δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν μειωθεί σημαντικά και το χρέος συνεχίζει να θεωρείται βιώσιμο.
Επίσης, η αναβάθμιση εν μέσω αναταράξεων αν και δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, έχει ξανασυμβεί. Η ελληνική οικονομία απόλαυσε ένα κρεσέντο αναβαθμίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε κυρίως από υποβαθμίσεις οικονομιών εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης που προκάλεσαν τα lockdown. Μάλιστα, η αναβάθμιση από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης του κόσμου, S&P, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, που έφερε το ελληνικό αξιόχρεο μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, ήταν η ένατη διαδοχική τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Πιο πρόσφατα, στις 9 Σεπτεμβρίου, η Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ+», από «ΒΒΒ», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Αυγούστου, το πορτογαλικό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε και από την DBRS. Επομένως, δεν θα είναι παράλογο να δούμε μία θετική κίνηση από τη Moody’ s.
Με τις αξιολογήσεις να βρίσκονται λίγο πριν την κορυφαία κατηγορία, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι προϋποθέσεις που θα θέσουν Moody’s και DBRS για να αναβαθμίσουν περαιτέρω την Ελλάδα. Και αυτό γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες, τα επιτόκια αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και πλέον η ύφεση θεωρείται αναπόφευκτη στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Οι σημερινές εκθέσεις των δύο οίκων αναμένεται να έχουν και σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και στην πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να ξαναβγεί στις αγορές. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 0,75% την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επιστρέψει κοντά στα υψηλά του Ιουνίου, πάνω από το 4,2%. Την ίδια ώρα, το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 249 μονάδες βάσης, όταν τον Ιούνιο είχε φτάσει μία ανάσα από τις 300 μ.β.
Αν και δεν εκφράζονται φόβοι από τους αναλυτές για εκτός ελέγχου εκτίναξη των spreads, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία πρωταγωνιστεί πανευρωπαϊκά σε επίπεδο ανάπτυξης, όσο πιο κοντά μας φέρνουν στην επενδυτική βαθμίδα οι οίκοι αξιολόγησης, τόσο περιορίζεται το spread. Γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα της Ευρώπης και δεν θεωρείται πλέον η νούμερο ένα εστία αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.