Εντείνει τη δραστηριοποίηση του στο κλάδο του αλουμινίου ο όμιλος Μυτιληναίου ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρού άντρα που έχει τα ηνία του, Ευάγγελου Μυτιληναίου, «βλέπει» έκρηξη ζήτησης αλουμινίου λόγω ηλεκτροκίνησης και ψηφιακής βιομηχανίας παρά το γεγονός ότι η ζήτηση σήμερα για το μέταλλο είναι περιορισμένη.
Ο Όμιλος προχωρά σε επένδυση 63,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 30 Οκτωβρίου ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας»,
Η απόφαση στα μέσα Σεπτεμβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χαρακτηριστεί το αλουμίνιο σαν στρατηγική πρώτη ύλη με σχετικό νόμο (Critical Raw Materials Act), διόρθωσε μία σημαντική παράλειψη που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο και δικαιώνει την επιλογή της Mytilinaios και δίνει το σήμα για περισσότερες εξορύξεις
Ο πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση είχε δηλώσει: «Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αναβάθμιση του αλουμινίου σε στρατηγική πρώτη ύλη.
Αυτή η απόφαση διορθώνει μία παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει να αναπτύξει την εφοδιαστική της αλυσίδα στο αλουμίνιο, κάτι που μπορεί να είναι μόνο καλό για το «Green Deal» μας και την ασφάλεια των πόρων».
Να σημειωθεί ότι η συγκυρία της περιορισμένης ζήτησης, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα αλλάξει γιατί η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει τις ανάγκες για τα βασικά μέταλλα, με το αλουμίνιο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, άποψη που ενστερνίζονται από τον όμιλο Μυτιληναίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε πρόσφατα το βωξίτη, την αλουμίνα και το αλουμίνιο, στη λίστα Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRMA) μαζί με το γάλλιο, ένα σπάνιο μέταλλο, υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ημιαγωγών.
Αυτές οι κρίσιμες πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι απαραίτητες για ένα ευρύ σύνολο στρατηγικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της βιομηχανίας των μηδενικών καθαρών εκπομπών (net zero industry) και της ψηφιακής βιομηχανίας.
Η ταυτότητα της νέας επένδυσης
Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΠΑΛΜΕ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με τη δημιουργία συνολικής δυναμικότητας 90.000 τόνων ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτου) ετησίως.
Πρόκειται για μια επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυλινδρικών ράβδων αλουμινίου με ταυτόχρονη μεταφορά της παραγωγικής διεργασίας κατάτμησης-διαλογής scrap στο νεοαποκτηθέν γήπεδο της πρώην εταιρείας ΝΕΟΝΑΚΗΣ.
Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων, την αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και την εκπόνηση ειδικών τεχνικών μελετών και παροχή υπηρεσιών για την έναρξη λειτουργίας.
Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής (άρθρο 8 παρ. 2α του ν.4864/2021), της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 9 του ν.4864/2021) και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων (παρ. 3α, άρθρο 10 του ν.4864/2021). Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 63,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 75 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ).
Σημειώνεται ότι η συμφωνία για εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου - Μεταλλοβιομηχανία), που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και των προϊόντων τους, από την Μυτιληναίος έγινε προ πενταετίας και η ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1973 και είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης, το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. στα Οινόφυτα Βοιωτίας υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Βοιωτίας, στο Δήμο Τανάγρας (όπως διαμορφώθηκε κατ’ επιταγή του νόμου 3852/2010), στη Δημοτική Ενότητα Οινοφύτων και ειδικότερα στην Κοινότητα Οινοφύτων. Η υπό εξέταση εγκατάσταση βρίσκεται στη θέση «Μάδαρο» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε απόσταση 55 χλμ. περίπου βόρεια της Αθήνας.
Όπως αναφέρεται, το νεοαποκτηθέν γήπεδο της εταιρείας πρώην «ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5,5 χλμ. από το γήπεδο της ΕΠΑΛΜΕ, βορείως της περιοχής των Οινοφύτων. To γήπεδο αυτό αγοράστηκε με σκοπό να αποτελέσει το κέντρο διαλογής και καθαρισμού του scrap, με την εγκατάσταση της γραμμής τεμαχισμού και διαλογής. Το καθαρό scrap θα μεταφέρεται μετά στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΛΜΕ για χύτευση.
Ο φορέας της επένδυσης έχει στην κατοχή του ένα γήπεδο με βιομηχανικό κτίριο στα Οινόφυτα Βοιωτίας έκτασης 20,3 στρεμμάτων, στο οποίο ευρίσκεται το εργοστάσιο επεξεργασίας scrap και το χυτήριο για την παραγωγή κυλίνδρων (δευτερόχυτου) αλουμινίου. Παράλληλα έχει αγοράσει και όμορα γήπεδα έκτασης 8 στρεμμάτων και έκτασης 4,2 στρ. προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για αποθήκες scrap στεγασμένες ή μη. Επιπλέον, υπάρχει προσύμφωνο πώλησης για γήπεδο έκτασης 6,5 στρ. και πρόσφατος τίτλος ιδιοκτησίας και για γήπεδο έκτασης 3,5 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιτελική σύνοψη της επένδυσης, ο αντίκτυπος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο της επένδυσης θα είναι σημαντικός, τόσο για την οικονομία και την τοπική κοινωνία, όσο και για την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση του προφίλ της χώρας συνολικά. Κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους συνοδεύεται από ένα μεγάλο εύρος σημαντικών ωφελειών, τόσο στην περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η εν λόγω επένδυση, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα άνω, η επένδυση για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου σε ετήσια δυναμικότητα 90 χιλ. τόνων στη Βοιωτία εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση:
- στην κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας όπως αυτό έχει δημιουργηθεί τα τελευταία έτη
- στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς μέρος της αύξησης δυναμικότητας θα διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή
- στη βελτίωση της εικόνας της χώρας και εν γένει της ανταγωνιστικότητας.