Κολοσσιαίες επενδύσεις θα ενισχύσουν την οικονομία στην καρδιά της Πελοποννήσου, την Τρίπολη, καθώς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ανοίξουν 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Στόχος να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες της Ευρώπης σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.
Οι επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, μέχρι το 2026, περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.
«Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» ήταν η θεματική που παρουσιάστηκε στην επιτυχημένη Ενημερωτική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, παρουσία εκπροσώπων δημοσιογραφικών φορέων ανά την Ελλάδα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών.
Κάλυψη ασθενών με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN τόνισε ότι: «Στη σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία. Μια Βιομηχανική Περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».
Λύση μέσα από τα γενόσημα
Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, προχώρησε με τη σειρά του σε μια παρουσίαση αναφορικά με τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις.
Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».
Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.