Νέο κείμενο συμφωνίας στέλνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση - Εμπλοκή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό από την «φορολογική τρόικα»

Νέο κείμενο συμφωνίας στέλνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση - Εμπλοκή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό από την «φορολογική τρόικα»

Του Βασίλη Γεώργα

Νέο κείμενο συμφωνίας (sMoU) με επικαιροποιημένα στοιχεία για την πρόοδο των συζητήσεων και τις αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται αναμένεται να στείλουν απόψε οι επικεφαλής των δανειστών στην κυβέρνηση. Στη βάση αυτού του κειμένου πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει στη συνέχεια νέα συνάντηση απόψε το βράδυ ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις σύγκλισης επί συγκεκριμένων ανοιχτών θεμάτων πριν την αναχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου αύριο από την Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Χίλτον στις 11 το βράδυ. 

Από την Τρίτη και μέχρι το EWG της 28ης Νοεμβρίου και πιθανότατα μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Εμπλοκή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό από την «φορολογική τρόικα»

Στον αέρα τινάχθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις διακόπηκαν καθώς οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ήγειραν θέμα δημοσιονομικής επίπτωσης στα έσοδα του Δημοσίου λόγω της διευθέτησης των επιχειρηματικών χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και ζήτησαν από την κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία.

Η «φορολογική τρόϊκα» που πήρε σήμερα τη σκυτάλη να συζητήσει το θέμα με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις δυνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από ενδεχόμενη μαζική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου από επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε ρυθμίσεις χρεών με τις τράπεζες και το Δημόσιο. Σήμερα εκτιμάται ότι μέσω διαφόρων ρυθμίσεων χρεών εισπράττονται ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ. Η ανησυχία των δανειστών έγκειται στο αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού θα δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις συγκριτικά με όσες προβλέπονται σήμερα από υφιστάμενες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και αν ενταχθούν εταιρείες που σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα, το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά αρνητικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα παραμείνει ανοιχτή για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

Οι βραδινές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, επίσης ακυρώθηκαν καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν είχε νόημα να συνεχιστούν εφόσον υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να στείλει την ερχόμενη εβδομάδα αντιπρόταση με τις θέσεις της ώστε να πετύχει κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Πηγές υποστηρίζουν πάντως πως η συγκεκριμένη εμπλοκή δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης καθώς ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έχει συμφωνηθεί επί της αρχής και απομένει η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών και η ψήφισή του ως το τέλος του έτους.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα του αριθμού των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο. Υπό συζήτηση είναι πρόταση των δανειστών να τεθεί όριο τζίρου στις 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα έχουν δικαίωμα αξιοποίησης του νόμου. Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως οι περισσότεροι από τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές από τις 70.000 επιχειρήσεις θα τεθούν εκτός του νόμου, και δυνατότητα υπαγωγής θα έχουν οι περίπου 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει, και φαίνεται να γίνεται δεκτό, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις διευθέτησης των χρεών τους (στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια) μέσω του Νόμου Κατσέλη, να αποκλείονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.