Το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας για τη χώρα μας περιέγραψε ο Πρόεδρος της Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη μεταποίηση που μέσα στη δεκαετία της κρίσης απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει το εθνικό εισόδημα και την απασχόληση. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.
Ειδικότερα, το μοντέλο που περιέγραψε κατά τη συζήτηση ο κ. Στασινόπουλος βασίζεται στην παραγωγικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια πάντα με το βλέμμα στο μέλλον και τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι σαφές ότι η παραγωγική κοινότητα συμμετείχε στη διαβούλευση για την κατάρτισή του, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αναφέρει τον κλάδο της βιομηχανίας όσο θα ήθελαν οι επιχειρήσεις.
Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε επίσης για το στοίχημα της διπλής μετάβασης, δηλαδή της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο κέντρο των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας.
Το χαρακτήρισε μάλιστα ευκαιρία καθώς η Ελλάδα έχει χάσει, όπως επισήμανε, πολλά τρένα στο παρελθόν και τώρα ήρθε η ώρα να τα προλάβει και να προπορευτεί κιόλας.
Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον που έχει στον πυρήνα της τη σταδιακή κατάργηση των υδρογονανθράκων είναι μία δύσκολη μετάβαση και για αυτό η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει και να συνεχίσει να δίνει λύσεις σε θέματα όπως η αποθήκευση της ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο brain drain και τόνισε ότι οι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα επιθυμούν να επιστρέψουν αν βρουν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.
«Η χώρα σήμερα πια μπορεί να αντιστρέψει αυτό το ρεύμα» καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει πολλά βήματα, πρόσθεσε κλείνοντας.