Την απόσυρση των υδάτων αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο -με την ελπίδα βέβαια ότι δεν θα προστεθούν περισσότερα θύματα στον κατάλογο- προκειμένου να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της απογραφής της καταστροφής.
Στους… πληγέντες και ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς το ποσό για τις αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, τα ποσά για τις κατεστραμμένες οικοσκευές και τα σπίτια που θα κριθούν ακατάλληλα, οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και φυσικά η αποκατάσταση των υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου.
Στις συνεχείς συσκέψεις στην κυβέρνηση δεν μπήκαν ακόμη στη διαδικασία να μιλήσουν για ακριβή ποσά καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή το μέγεθος της καταστροφής που κρύβεται κάτω από το νερό.
Έτσι, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα επιχειρηθεί και η προσέγγιση του συνολικού κόστους αλλά και η κατανομή του μεταξύ των κρατικών προϋπολογισμών των επόμενων ετών. Η ανάγκη να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένει κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και του 2% του χρόνου παρά τα όποια ποσά κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Μαζί με την αναβολή της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι πλέον πολύ πιθανό να αναβληθούν και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού καθώς φαίνεται ότι οι καταστροφές «γκρεμίζουν» και τα σχετικά δημοσιονομικά περιθώρια.
Δεν είναι μόνο ο υφιστάμενος λογαριασμός που μετά τις πυρκαγιές φούσκωσε ακόμη περισσότερο με τις πλημμύρες. Είναι και η αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος του χρόνου διότι ακόμη δεν έχει καν ξεκινήσει ο χειμώνας. Πάντως, στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δημιουργηθεί η εικόνα ανυπολόγιστης οικονομικής καταστροφής. Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν και μάλιστα άμεσα.
Όμως δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι πλέον εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή. Οι «σκληρές» αγορές παρακολουθούν και οι οίκοι αξιολόγησης που έχουν ως πρώτη μέριμνα την προστασία των πελατών τους (δηλαδή των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων) δεν πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση.