Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, μετά το... παγκόσμιο ρεκόρ υποτίμησης νομίσματος (96%) που διέταξε ο Νικολάς Μαδούρο, στην απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία και να αποφύγει την πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες – σε τόσο υπόσχεται ο πρώην οδηγός λεωφορείου ότι θα σώσει τη χώρα με την οικονομική του έμπνευση - θα μάθουμε αν η οικονομία της Βενεζουέλας καταφέρει να ανακάμψει εξαιτίας του τεχνάσματος με το κρυπτονόμισμα Petro, ή αν θα οδηγηθεί στο απόλυτο χάος και στην αυτοκαταστροφή.
Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές όχι μόνο βλέπουν ακόμη μεγαλύτερη κρίση αλλά εκτιμούν παράλληλα ότι η αποδολαριοποίηση της Βενεζουέλας και η σύνδεση της οικονομίας (συντάξεων, μισθών κλπ) με ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο μάλιστα δεν θεωρείται «κανονικό ψηφιακό νόμισμα αλλά καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου - ενδέχεται να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του Μαδούρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα CoinMarketCap, η οποία δείχνει τις μεταβολές όλων των διαπραγματεύσιμων κρυπτονομισμάτων δεν συμπεριλαμβάνει το Petro.
Το νέο μπόλιβαρ δεν είναι απλώς ένα υποτιμημένο νόμισμα, τυπωμένο σε καινούριο χαρτί. Θα συνδέεται με το Petro, του οποίου η αξία, σύμφωνα με το καθεστώς Μαδούρο, είναι «κλειδωμένη» και ισούται με την τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου. Γι'' αυτό το λόγο, η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, έχει «μεταφέρει» μία ολόκληρη πετρελαιοπηγή με περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως κάνουν άλλες χώρες με τον χρυσό.
Η Βενεζουέλα συνεπώς θα έχει ένα δεύτερο μέσο συναλλαγών που ταυτίζεται με την PDVSA, η οποία αποτελεί στην ουσία ένα όχημα για να εκμεταλλεύονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον πλούτο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα θεωρείται η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η PDVSA έχει οδηγηθεί στην κατάρρευση λόγω της κακοδιαχείρισης και της κακής ποιότητας πετρελαίου που εξάγει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ανελέητο πλιάτσικο.
Στην προσπάθειά της να «απαλλαγεί» από το δολάριο, η οικονομία της Βενεζουέλας θα εξαρτάται από τις ορέξεις όσων θέλουν να επενδύσουν στο Petro. Αν, λοιπόν, στην Τουρκία βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα, στη Βενεζουέλα οι συνθήκες που επικρατούν είναι ήδη τέτοιες που αντανακλούν πλήρη διάλυση.
Και μόνο το γεγονός ότι τιμές αυξάνονται πάνω από 108.000% (με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις) μέσα σε ένα χρόνο και ο Νικολάς Μαδούρο αποφασίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού μόλις κατά 3.000%, είναι προφανές ότι ο ήδη εξαθλιωμένος λαός της Βενεζουέλας βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανέχεια.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 1.000.000% στο τέλος του 2018, που σημαίνει ότι δεν απέχει πολύ από το απόλυτο χάος, αφού τέτοια επίπεδα πληθωρισμού ενδεχομένως να μην έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία και σε καμία κρίση. Ο υπερπληθωρισμός, άλλωστε, δεν είναι μία «ασθένεια» που συναντάμε συχνά σήμερα αφού η θεραπεία του είναι γνωστή. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες χώρες όπως η Βενεζουέλα που θέλουν να λειτουργούν μακριά από κάθε τι που σχετίζεται με τις αγορές.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Investing.com, το κόστος δανεισμού της Βενεζουέλας για 2 χρόνια διαμορφώνεται στο 92.571%. Ένα κιλό ντομάτες κοστίζει πλέον 5.000.000 μπόλιβαρ, που αντιστοιχούν σε 0,76 δολάρια, ενώ ένα ρολό χαρτί τουαλέτας κοστίζει 2.600.000 μπόλιβαρ, ή περίπου 0,40 δολάρια. Για να αγοράσει κανείς και τα δύο θα πρέπει να έχει μαζί του... δύο βαλίτσες μετρητά. Οι εικόνες που κάνουν από χθες τον γύρο του διαδικτύου είναι χαρακτηριστικές. Βουνά από μετρητά και δίπλα η αντιστοιχία τους σε κάποιο αγαθό.
Πριν από σχεδόν ενάμιση μήνα, η Ροσίο Γκιχάρο, γενική διευθύντρια του think tank CEDICE (Κέντρο Διάδοσης των Οικονομικών Ιδεών για την Ελευθερία), περιέγραφε στο liberal.gr τη δραματική κατάσταση στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι ο μισθός της – που θεωρείται καλός για τη χώρα - αντιστοιχούσε σε περίπου 20 δολάρια. Σήμερα, μετά την υποτίμηση του νομίσματος κατά 96% ο ίδιος μισθός αντιστοιχεί περίπου σε 0,55 δολάρια!!!
(φωτογραφία AP)