Το υποβρύχιο καλώδιο Πελοποννήσου - Κρήτης που μεταφέρει ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα σε ένα από τα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά, έχει βραβευτεί ως το έργο της χρονιάς. Ακόμη όμως δεν έχει πάρει μπροστά.
Και άρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης, σε μέρες, όπως η σημερινή, όπου λόγω αύξησης της ζήτησης και βλάβης σε μια παμπάλαια τοπική μονάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάζεται, εν μέσω τουριστικής περιόδου, να κόβει από το πρωί εκ περιτροπής το ρεύμα σε περιοχές στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.
Καθώς ο κίνδυνος ζημιάς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό είναι προφανής, κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΝ, το οποίο και ζήτησε από την εταιρεία που υλοποίησε και εκμεταλλεύεται το καλώδιο, τον ΑΔΜΗΕ, να επιταχύνει τις ενέργειες για να το λειτουργήσει εκτάκτως και να διοχετευθεί ρεύμα στο νησί εντός του επόμενου 24ώρου.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν έχει ακόμη ηλεκτριστεί ένα έτοιμο εδώ και ένα μήνα έργο. Κατά μία ερμηνεία εκκρεμούν ρυθμιστικές και υπουργικές αποφάσεις, καθώς και άλλες διαδικασίες, απαραίτητες για την έναρξη λειτουργίας του project, το οποίο κατασκεύασε και θα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.
Κατά μία άλλη ερμηνεία, ο τελευταίος όφειλε να έχει ήδη ηλεκτρίσει το έτοιμο καλώδιο, καθώς εισπράττει τέλη γι' αυτό μέσω και των αυξήσεων που του ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΕ.
Δεν το έχει όμως κάνει. Καθυστερεί, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πιέζοντας να αποκτήσει τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη (το προβλέπει ούτως ή άλλως η συμφωνία), αλλά στη λογιστική τους αξία και όχι στην εμπορική, παρ' ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τελευταίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρ' ότι η ΔΕΗ του έχει προτείνει η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ, εκείνος επιμένει να τα αγοράσει στην αξία που γράφουν τα βιβλία, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερη.
Και έτσι καθυστερεί και η ηλέκτριση του νησιού μέσω ενός έτοιμου έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διακοπές ρεύματος και ταλαιπωρία για κατοίκους και επισκέπτες, που διόλου ενδιαφέρονται για ζητήματα όπως η καθυστέρηση μεταβίβασης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ και άλλα παρεμφερή.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι από το πρωί σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες περιοχές του νησιού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την τουριστική του εικόνα. Κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε, της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και της παρέμβασης του υπουργείου, ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διακινηθεί ηλεκτρική ενέργεια μέσω της νέας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.
Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να πάθει βλάβη μια μονάδα της ΔΕΗ, κάτι αναμενόμενο λόγω της παλαιότητας των σταθμών αυτών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα και να πάρει μπροστά το έδω και ένα μήνα έτοιμο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, του οποίου μάλιστα η ολοκλήρωση επιταχύνθηκε, ακριβώς για αυτό τον λόγο, δηλαδή να μην αντιμετωπίσει η Κρήτη ζητήματα επάρκειας.
Ευθύνες έχουν και άλλοι φορείς, καθώς παρ' ότι εκκρεμούν ρυθμιστικές αποφάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του καλωδίου (όπως το πως θα συμμετέχει η Κρήτη στις χρηματιστηριακές αγορές), η ΡΑΕ δεν τις έχει ακόμη εκδώσει. Αλλά ανεξάρτητα από διαδικαστικά και ρυθμιστικά ζητήματα, το ηλεκτρικό σύστημα όφειλε να είναι προετοιμασμένο στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Εξάλλου για αυτόν ακριβώς το λόγο αποφασίστηκε να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς η κατασκευή του καλωδίου. Ευθύνη της πολιτείας είναι να διασφαλίζει την επάρκεια σε ηλεκτρισμό τις κρίσιμες περιόδους, όπως τις ημέρες του καύσωνα, ανεξαρτήτως γραφειοκρατίας ή διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης.