Τη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009 βιώνουν οι παγκόσμιες αγορές με τον κορονοϊό να τρομοκρατεί τους επενδυτές σε βαθμό που δεν κατάφεραν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οι συχνές γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών.
Η Wall Street βιώνει την πιο απότομη διόρθωση στη σύγχρονη ιστορία της. Για τον Dow Jones είναι η ταχύτερη πτώση σε ποσοστό 10% από ιστορικά υψηλά που έχει καταγραφεί από 1929 – λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Ύφεση – ενώ για τον S&P 500 είναι η ταχύτερη της ιστορίας του.
Η επόμενη πιο γρήγορη πτώση κατά 10% από ιστορικά χαμηλά σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και η επόμενη τον Οκτώβριο του 1955, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Ενώ το Liberal ανέφερε ότι ο «λογαριασμός» της επιδημίας μέχρι σήμερα για τις αγορές ξεπερνά κατά πολύ τα 3 τρισ. δολάρια, το πρακτορείο Reuters σημείωσε σήμερα ότι έχουν εξαϋλωθεί πάνω από 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Η «βύθιση» των δεικτών της Wall και η συνεχιζόμενη πτώση στην Ευρώπη οδήγησαν σήμερα το πρωί τον δείκτη VIX - που καταγράφει τη μεταβλητότητα και είναι γνωστός ως «δείκτης φόβου» - στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009.
Συνολικά ο VIX έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 200% στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις. Το πόσο γενικευμένο και καθολικό είναι το κλίμα φόβου φαίνεται από την απόλυτα συγχρονισμένη κατρακύλα των χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι βασικοί δείκτες σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο καταρρέουν την τελευταία εβδομάδα με απώλειες 11,5%-13%, ενώ η «βουτιά» των ασιατικών δεικτών είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια καθώς ξεκίνησε νωρίτερα.
Σήμερα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 3,67% και ο κινεζικός Shanghai Composite με απώλειες 3,71%. Την σκυτάλη πήρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX να υποχωρεί άνω του 3% κα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%.
Μέσα στον πανικό που κυριαρχεί οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια όχι τόσο στον χρυσό όσο στα κρατικά ομόλογα κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το -0,6% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και παραμένει κάτω από το 1,2% (έφτασε χθες έως το 1,15%).