Για την περίοδο μετά το Πάσχα μετατίθεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο, εκτός και αν προκύψει κάτι που θα αλλάξει την κατάσταση επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Την ίδια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για Ουάσιγκτον με στόχο να θέσει και το θέμα της αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, για την Ουάσιγκτον, αναχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ αλλά και να θέσει εκ του σύνεγγυς το θέμα της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.
Τα επόμενα 24ώρα αναμένεται να αποσταλεί επίσημο αίτημα στο Ταμείο στο οποίο θα αναφέρεται η πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σκοπεύει να αποπληρώσει τις δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%.
Με την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ το όφελος για την χώρα θα είναι της τάξης των 180 εκατ. ευρώ από τους τόκους που επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ Τσακαλώτου με Λαγκάρντ θα συμμετάσχει ο Π. Τόμσεν παρουσία Ευρωπαίων. Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγου μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γιορτές του Πάσχα εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
Όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχους θα σταθμιστεί η επίπτωση των Ευρωεκλογών- σε όλη την Ευρώπη- κι αν κριθεί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει την κίνηση του. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 3 ετών κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η αγορά και θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ
Ο πρώτες μέρες του Μαΐου προσφέρονται για την τήρηση αυτών των σχεδίων διότι στις 23 Απριλίου ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ ενώ τρεις ημέρες μετά στις 26 Απριλίου έχουμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β, από τον οίκο Standard & Poor''s.
Στην περίπτωση που κριθεί ότι το ρίσκο λόγω Ευρωεκλογών είναι αυξημένο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση, στα σενάρια έκδοσης συμπεριλαμβάνεται μια ακόμα έκδοση 7ετούς ομολόγου ή το reopening του 3ετούς ή του 10ετούς, που θεωρείται ασφαλής επιλογή.