Θα είναι η κινεζική Evergrande η νέα αμερικανική ENRON; Θα γίνει ο κλάδος των ακινήτων το 2024, ότι ήταν ο τραπεζικός κλάδος το 2008; Ορισμένοι απαντούν καταφατικά και άλλοι αρνητικά, στα προαναφερθέντα ερωτήματα. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών, είναι ότι η κρίση από τη ρευστοποίηση και εκκαθάριση της Evergrande με υποχρεώσεις της τάξης των 340 δισ. δολάρια προς τους πιστωτές της, θα περιοριστεί εντός των κινεζικών συνόρων.
Ωστόσο, η ευρύτερη επενδυτική και χρηματιστηριακή εικόνα της κινεζικής οικονομίας δεν είναι και η καλύτερη, εδώ και αρκετό καιρό. Με αποτέλεσμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Κίνα σύμφωνα με Κινεζική Διεύθυνση Ξένου Συναλλάγματος, να έχουν «γυρίσει αρνητικές» στο Q3 του 2023, για πρώτη φορά από το Q1 του 1998. Για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα αρνητικό επενδυτικό ισοζύγιο. Δηλαδή υπήρξε εκροή επενδυτικών κεφαλαίων της τάξεως των -11,8 δισ. δολάρια όταν το Q2 του 2022 είχε καταγραφεί είσοδος νέων επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 102 δισ. δολάρια.
Οι κινεζικές αρχές, ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση, σαν αποτέλεσμα του επαναπατρισμού μερισμάτων και κερδών, στις χώρες προέλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων. Όμως η πτώση από το +102 στο -11,8, δείχνει κάτι περισσότερο, από μια απλή είσπραξη κερδών. Δείχνει μια αναδιάταξη της ροής των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων και ενός επαναπροσδιορισμού των κινήσεων κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Τι δείχνει αυτό το αρνητικό επενδυτικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά από 25 έτη; Απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης, επιφυλακτικότητα απέναντι στην κρατικά ελεγχόμενη κινεζική επιχειρηματικότητα, καθώς και αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων και των λογιστικών καταστάσεων των κινεζικών εταιρειών που στηρίζονται σε κεφάλαια από το εξωτερικό.
Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση που οδηγεί στη λήψη έκτακτων μέτρων. Κρατικά κεφάλια της τάξης των 250 δισ. δολάρια διοχετεύονται από την κυβέρνηση προς τις χρηματιστηριακές αγορές σε σκοπό να χειραγωγηθούν οι τιμές των μετοχών και να προλάβουν ένα ενδεχόμενο κραχ.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει ρίξει τα επιτόκια από το 4,30% στο 3,45%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει αναλάβει σε κεντρικό επίπεδο την υπόθεση της διαχείρισης των οικονομικών των περιφερειακών κυβερνήσεων, τα χρέη των οποίων υπερβαίνουν τα 13 τρισ. δολάρια.
Ετοιμάζοντας και ένα νέο τεραστίων διαστάσεων οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και άλλων υποδομών στην περιφέρεια. Επιπλέον, η σφικτή ισοτιμία ανάμεσα στο γιουάν και στο αμερικανικό δολάριο έχει χαλαρώσει, με το USD/CNY να βρίσκεται σήμερα στο 7,18 με υψηλό το 7,35 από 6,70 πού ήταν προς έτους. Κάτι που δυσχεραίνει ως ένα βαθμό τους κινεζικούς εξαγωγικούς κλάδους.
Απέναντι σε αυτό το μείγμα μέτρων, οι ξένοι επενδυτές γίνονται όχι μόνο επιφυλακτικοί, αλλά λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους. Διότι δεν είναι μόνο η κομμουνιστική γραφειοκρατία που τρομάζει. Αλλά η προσπάθεια χρήσης χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών μέσων και μεθόδων, για πρώτη φορά. Δηλαδή το πρόγραμμα διάσωσης της κινεζικής οικονομίας, προσπαθεί να υιοθετήσει τρόπους, που είναι ξένοι προς την κινεζική πραγματικότητα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν παρά τις διαβεβαιώσεις και εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών οίκων, το ευρύτερο κινεζικό πρόβλημα, μεταδοθεί και στις ξένες αγορές. Και η αρχή θα γίνει από τους επενδυτικούς οίκους που έχουν έκθεση σε μετοχές και ομόλογα εταιρειών που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Όπως είναι για παράδειγμα funds, σαν το Saba Capital Management, το Redwood Capital Management, το Contrarian Capital Management και το Silver Point Capital, τα οποία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα της Evergrande.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στην έκθεση - αξιολόγηση της Moody’s για την κινεζική οικονομία μέσα στο Q4, η βαθμολογία του αξιόχρεου υποβαθμίστηκε στο «Α1 negative» από «A1 stable». Ένα γεγονός που αποτυπώνει την πραγματικότητα των χαμηλότερων του αναμενομένου επιδόσεων της Κίνας και την ενσωμάτωση των αρνητικών προοπτικών από την αναταραχή στο κινεζικό success story.