Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Shutterstock
Shutterstock

Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο επίδομα ανεργίας έχει ξεκινήσει, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα αναμορφώνουν πλήρως την πολυπόθητη παροχή.

Το νέο σύστημα καταβολής του επιδόματος από τη ΔΥΠΑ στοχεύει στη γρηγορότερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, σε πρώτη φάση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους ανέργους, αλλά μόνο όσους μπουν στο ταμείο ανεργίας μετά την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο σύστημα θα «δοκιμαστούν» οι νέοι απολυμένοι, οι οποίοι θα δουν τεκτονικές αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος.

Κι αυτό, γιατί το νέο επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές, θα είναι δηλαδή αυξημένο αναλογικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές του δικαιούχου πριν χάσει την απασχόληση του και θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Ειδικότερα, το νέο καθεστώς θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για τους πρώτους μήνες με σταδιακή μείωση στη συνέχεια, ώστε οι απολυμένοι να έχουν σημαντική στήριξη τους πρώτους μήνες όπου η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Ωστόσο, με το πέρας του χρόνου θα βαίνει μειούμενο, ώστε οι άνεργοι να ενεργοποιούνται ταχύτερα προκειμένου να βρουν δουλειά.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί καθολικά, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς το τέλος του έτους. Το νέο επίδομα ανεργίας, αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι τους πρώτους μήνες θα χορηγείται το 70% του μισθού και σταδιακά θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%. Έτσι, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να λαμβάνει αρχικά επίδομα ανεργίας 700 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ίδιος άνθρωπος σήμερα λαμβάνει 507 ευρώ.

Στις συζητήσεις εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς επίσης και η σύνδεση του αυξημένου επιδόματος με την κατάρτιση των ανέργων, ώστε να μπουν αμεσότερα στην ενεργό δράση. 

Μοιραία η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Εξετάζεται, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης ο άνεργος να λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και η πρόταση θέσπισης πλαφόν στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος, το οποίο θα κινείται στην περιοχή των 1.000 ευρώ. Το δε «πάτωμα» του επιδόματος θα οριστεί στα 479 ευρώ, δηλαδή στο ποσό που καταβάλλεται σήμερα στους δικαιούχους. 

Η αναμόρφωση του προωθείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας.