Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα κατά των χωρών που δεν εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες φορολογικής διαφάνειας, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του προς την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20).
Ο Άνχελ Γκουρία κάλεσε τη G20 να απαιτήσει από όλες τις επικράτειες να δεσμευθούν στην αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών (Automatic Exchange of Information) και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΟΣΑ. Ζήτησε, επίσης, από τις χώρες της G20 να εξετάσουν περαιτέρω την ανάπτυξη αμυντικών μέτρων κατά των επικρατειών που δεν θα συμμορφωθούν. Ο ΟΟΣΑ είναι έτοιμος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, να συνδράμει άλλες πρωτοβουλίες, όπως την πρόταση που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της G5 (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας) για τη διαμόρφωση ενός κανόνα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τους πραγματικούς δικαιούχους (σ.σ.: των offshore εταιρειών).
Η έκθεση, που παρουσιάσθηκε χθες στους υπουργούς Οικονομικών της G20 στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι μία σειρά επικρατειών δεν έχει εφαρμόσει ακόμη, όπως πρέπει, την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών κατόπιν υποβολής αιτήματος, η οποία συμφωνήθηκε το 2009. Σημειώνει, επίσης, ότι μία σειρά άλλων επικρατειών έχουν αρνηθεί να δεσμευθούν στον νέο κανόνα αυτόματης ανταλλαγής που προβλέπεται να ισχύσει το 2017-18. «Οι κανόνες μας για τη φορολογική διαφάνεια είναι ισχυροί. Πρέπει να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά σε όλο τον κόσμο, από όλους, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να μη μπορεί να κρυφτεί κανείς πουθενά», αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Η πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να διασφαλισθεί η πλήρης υλοποίηση του υφιστάμενου κανόνα για την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2017. Επί του παρόντος, οκτώ επικράτειες δεν έχουν ακόμη επαρκές νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην έχουν περάσει την πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης. Έξι ακόμη επικράτειες βρίσκονται μόλις τώρα στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, η οποία αποτιμά την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μετά από αίτημα. Δώδεκα επιπλέον επικράτειες έχουν αξιολογηθεί, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, ότι συμμορφώνονται μόνο εν μέρει.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι καλωσορίζει το γεγονός πως 98 επικράτειες έχουν ήδη δεσμευθεί στον κοινό κανόνα αναφοράς (Common Reporting Standard) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, ο οποίος υιοθετήθηκε από τη G20 το 2014 και θα ισχύσει από το 2017-18. Ωστόσο, σημειώνει, δύο χρηματοπιστωτικά κέντρα - ο Παναμάς και το Μπαχρέιν - δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη στον κανόνα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ