«Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα από τις αρχές του 2025 θα έχει θετική επίπτωση στην απασχόληση και θα φανεί περισσότερο σε βάθος χρόνου» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης της απασχόλησης των τελευταίων ετών οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
«Στα πέντε χρόνια τα οποία έχουν μεσολαβήσει από το 2019 μέχρι σήμερα, μαζί με αυτή την περικοπή, η κυβέρνηση έχει μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Δηλαδή, ενώ προηγουμένως βρισκόμασταν σχεδόν στην κορυφή της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ από την άποψη του μη μισθολογικού κόστους, μετά από αυτήν εδώ την περικοπή είμαστε στη μέση. Ίσως να είμαστε και λίγο πιο κάτω. Και επιπλέον σχεδιάζουμε και ακόμα μισή ποσοστιαία μονάδα, περικοπή μισής ποσοστιαίας μονάδας το 2027,» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ακαθάριστο δημοσιονομικό κόστος, αυτό εκτιμάται κοντά στα 440 εκ. ευρώ αλλά το καθαρό κόστος είναι μικρότερο κατά 100 εκ. ευρώ γιατί το κράτος εισπράττει περισσότερα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης, τόνισε.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γερμανία στην Ελλάδα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Οι χώρες δεν λειτουργούν σε κενό αέρος…οι διάφορες οικονομίες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους… Αν οι άλλες οικονομίες του trading μπλοκ μέσα στο οποίο είμαστε και κάποιες άλλες οικονομίες με τις οποίες εμπορευόμαστε δεν πηγαίνουν καλά, αυτό εκ των πραγμάτων έχει μια αντανάκλαση και στη δική μας οικονομία. Όμως, όλα αυτά όντως τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας και όταν κάναμε και καταθέταμε τον προϋπολογισμό.»
O κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε επίσης, ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει προς την ευρωπαϊκή οικονομία και μάλιστα όπως σχεδιαζόταν παλαιότερα, δηλαδή με να έχουμε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερους απ’ ότι έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ με δεδομένη την πολιτική κρίση στη Γαλλία, ο κ. Τσακλόγλου εκτίμησε ότι η επιτοκιακή διαφορά (spread) της Γαλλίας από την Γερμανία δεν έχει σχέση με τα spreads των χωρών της ευρωπεριφέρειας την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης και δεν νομίζει ότι θα το δούμε καθώς η κατάσταση δεν πηγαίνει προς τα εκεί.