Παγώνουν μέχρι τον Οκτώβριο οι έλεγχοι των εμβασμάτων

Παγώνουν μέχρι τον Οκτώβριο οι έλεγχοι των εμβασμάτων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το «μπαλάκι» στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πέταξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητώντας του να ερμηνεύσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική του Δημοσίου να παρατείνει τις παραγραφόμενες χρήσεις.

Ο σάλος που ξέσπασε μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του δικαστικού κλάδου ταρακούνησε την Αρχή, η οποία με το αίτημα που έστειλε ζητά από το ΝΣΚ να γνωμοδοτήσει επί της απόφασης. Επί της ουσίας η Αρχή θέλει να καλυφθεί- και δικαίως- από δηλώσεις και επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην επικείμενη γνωμοδότηση (του ΝΣΚ) που θα εκδοθεί και θα αφορά στον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις που ενδεχομένως να μπουν για τα καλά στο αρχείο.

Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και όπως όλα δείχνουν το ΝΣΚ δεν πρόκειται να «παρερμηνεύσει» την απόφαση του ΣτΕ. Με τη βούλα λοιπόν του ΝΣΚ οι υποθέσεις θα τεθούν στο αρχείο.

Πάντως νομικοί κύκλοι σημειώνουν «ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν αναταράξεις και να δούμε να εκδίδονται αποφάσεις που θα μας αναγκάσουν να προσφύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ».

Ωστόσο, ακόμα και με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα χέρια των ελεγκτών είναι δεμένα. Και αυτό καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει εάν τα στοιχεία των τραπεζών αποτελούν νέα πληροφοριακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι των εμβασμάτων παγώνουν μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν πρόκειται οι αρχές να καταλογίσουν κανέναν φόρο μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Ήδη οι ελεγκτές έχουν εντολές να διενεργούν ελέγχους και να «ψάχνουν» υποθέσεις από το 2011 και μετά. Έτσι και αλλιώς, όπως σημειώνουν ελεγκτές, αυτές έχουν περισσότερο «ψωμί» από το να ψάχνουμε «ψύλλους στα άχυρα».

Σημειώνεται ότι η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ είναι το κλειδί στην υπόθεση των παραγραφών και των ελέγχων στα εμβάσματα. Καθώς οι δικαστές θα κρίνουν εάν τα στοιχεία που άντλησε η φορολογική διοίκηση από τις τράπεζες αποτελούν νέο στοιχείο ή όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Η μία απόφαση προβλέπει ότι τα στοιχεία τα οποία προήλθαν από το άνοιγμα λογαριασμών ήταν πάντοτε στη διάθεση των ελεγκτών, οπότε δεν αποτελούν νέο στοιχείο και άλλη μία που προβλέπει ακριβώς το αντίθετο. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να εκδοθεί για το θέμα αυτό απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που θα δώσει τέλος στην αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών οργάνων.

Εφόσον κριθεί ότι τα στοιχεία των τραπεζών δεν αποτελοααδύν νέο στοιχείο το 80-90% των υποθέσεων θα παραπεμφθούν στο αρχείο καθώς τα εμβάσματα αφορούν τις περιόδους 2002-2012. Δηλαδή οι χρήσεις μέχρι και το 2010 θα είναι οριστικά παραγεγραμμένες.