Στο δυσθεώρητο ύψος των 10,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζονται παγκοσμίως οι εννέα μνηστήρες του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι προέρχονται όλοι από το πάνω ράφι της παγκόσμιας αγοράς, όντας real money investors.
Σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνικές αποκρατικοποιήσεις όπου κυριαρχούσαν τα hedge funds και οι ευκαιριακοί επενδυτές, τα ονόματα που έγινε χθες γνωστό ότι πέρασαν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, έχουν μακρά εμπειρία στη διαχείριση υποδομών και ανήκουν σε εκείνα που τοποθετούνται σε εταιρείες με μακρύ ορίζοντα, όχι βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικό είναι ότι η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 9 τρισ. δολαρίων, είναι τοποθετημένη εδώ και χρόνια σε utilities, όπως η αμερικανική Hearth Stone Utilities και η βρετανική Calisen PLC (έξυπνοι μετρητές).
Η επίσης αμερικανική ΚΚR με υπό διαχείριση κεφάλαια 250 δισ. κατέχει εδώ και χρόνια πλειοψηφικά μερίδια στις αμερικανικές Bayonne Water and Waste και Middle Town Water. Οσο για την γνωστή μας, αυστραλιανή Macquarie με υπό διαχείρηση assets 420 δισ. ελέγχει την ισπανική Viesgo και την γερμανική Open Grid Europe. Tι είδαν στην ουσία τα 9 αυτά σχήματα ; Καταρχήν την ελληνική οικονομία που δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Έπειτα, το growth story της ΔΕΗ, τις προοπτικές του ΔΕΔΔΗΕ, την υψηλή εγγυημένη απόδοση σχεδόν 7% που ελάχιστοι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων προσφέρουν, το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αντιλαμβάνονται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει να πουλήσει ένα σημαντικό «story» ως εταιρεία και πλειάδα από σημαντικές υπεραξίες, όπως την δυνατότητα να αποτελέσουν τα καλώδια της εταιρείας, μήκους 242.000 χλμ., τη βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών τον καθιστά τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με έτοιμο προς αξιοποίηση δίκτυο.
Το ίδιο ισχύει για όλα εκείνα τα έργα του νέου business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ. Από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ, του οποίου η προκήρυξη πλησιάζει, μέχρι τη δυνατότητα πάνω στα δίκτυα να «κουμπώσουν» οπτικές ίνες, ιδανικές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ 5G, καθώς και οι επενδύσεις σε υπογειοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δικτυών, προκειμένου να «σηκώσουν» τις μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταικά της νέας εποχής.