Μπορεί η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν στην έκδοση «λαϊκών ομολόγων» - Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία ήδη ανακοινώνουν εκδόσεις μαμούθ - η Ελλάδα όμως δεν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Οι διαχειριστές του ελληνικού χρέους έχουν ήδη επισημάνει τους κινδύνους: χώρα που έχει κουρέψει τα ομόλογά της, χώρα που υπόκειται πλέον στο αυστηρό βρετανικό πλαίσιο για το υφιστάμενο χρέος της, δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία πόσο μάλλον όταν μια τέτοια έκδοση θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων.
«Και οι αποταμιευτές που… διψούν για υψηλές αποδόσεις και δεν μπορούν να ξεδιψάσουν με τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες με τις προθεσμιακές τους καταθέσεις;». Ιδού τα έντοκα γραμμάτια, είναι μια απάντηση που δίδεται. Μέχρι και την Πέμπτη, οι αποταμιευτές έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ώστε να διεκδικήσουν δικαίωμα τοποθέτησης έως και 15.000 ευρώ στα έντοκα ετήσιας διάρκειας τα οποία, εκτός απροόπτου, θα τους προσφέρουν μια μεικτή απόδοση της τάξεως του 3,8-3,9%. Δημόσια πρόσκληση σε φυσικά πρόσωπα για απόκτηση εντόκων γραμματίων είχε να γίνει εδώ και δύο χρόνια. Άλλωστε, με τις αποδόσεις των συγκεκριμένων χαρτιών να είναι ακόμη και αρνητικές -η απόδοση του εντόκου έπεσε ακόμη και στο -0,4%- το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό.
Ιδού λοιπόν η… Ρόδος. Το ερώτημα που θα απαντηθεί μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα είναι το εξής: υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικών εντόκων και πως αυτό ποσοτικοποιείται; Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, στα χέρια φυσικών προσώπων, υπάρχουν έντοκα γραμμάτια της τάξεως των 1,4 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του υπολοίπου των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Πηγές που γνωρίζουν τα της αγοράς, επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερους από 30-40.000 αποταμιευτές οι οποίοι άλλωστε θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς και στο σύστημα άυλων τίτλων.
Ακόμη και το… εργαλείο των εντόκων γραμματίων, δεν προσφέρεται για ικανοποίηση του… λαϊκού αισθήματος και της ανάγκης να υπάρξουν αποδόσεις στις αποταμιεύσεις. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τράπεζες. Τι είναι τα 300 εκατ. ευρώ μπροστά στα 140 δις. ευρώ των αποταμιεύσεων; Χώρια που με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το βάρος θα πέσει στην σταδιακή μείωση του υπολοίπου των εντόκων που σήμερα ανέρχονται στα 11 δις. ευρώ και πλέον. Υπάρχει λόγος: να μειωθούν οι αποδόσεις στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, να βελτιωθεί η καμπύλη και να συγκρατηθεί χαμηλά και το κόστος των ελληνικών ομολόγων…