Μέχρι πριν από κάποιους μήνες όλοι μιλούσαν για τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Σήμερα οι αναλύσεις και οι προβληματισμοί αφορούν το είδος του πληθωρισμού και τον χρονικό προσδιορισμό του. Θα είναι μόνιμος; Θα είναι παροδικός; Θα είναι μεταβατικός; Οφείλεται μόνο στην ισχυρή ζήτηση; Οφείλεται στις στρεβλώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας; Οφείλεται στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών; Οφείλεται στη μετά covid-19 έκρηξη του καταναλωτισμού; Οφείλεται στην επιδοματική πολιτική των κυβερνήσεων, που ενίσχυσαν την οικονομική διαθεσιμότητα των νοικοκυριών;
Όταν σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντήσει με σαφήνεια και καθαρότητα ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες και όσοι σχεδιάζουν τις κυβερνητικές πολιτικές, είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους επενδυτές να καταλήξουν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα και να καθορίσουν τη μελλοντική επενδυτική συμπεριφορά τους. Η κυρίαρχη προσέγγιση του φαινομένου, είναι το κλασσικό «βλέπουμε και κάνουμε».
«Βλέπουμε και κάνουμε» από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, που προβληματίζονται από τις δυνητικές επιπτώσεις μιας αύξησης των επιτοκίων. «Βλέπουμε και κάνουμε» και από τις κυβερνήσεις, που εμφανίζονται φειδωλές στο να στηρίξουν εκ νέου τα νοικοκυριά με επιδοματικά εργαλεία, ή να προβούν σε αυξήσεις μισθών που θα πυροδοτούσαν ένα γαϊτανάκι γενικευμένων περαιτέρω αυξήσεων των τιμών.
Δύο σημαντικοί παράγοντες έχουν μπει στην εξίσωση των προβλέψεων και των εκτιμήσεων για την πορεία του πληθωρισμού. Δυο παράγοντες, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από το φάσμα της διερεύνησης.
Ο πρώτος είναι η στρέβλωση και διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο δε δεύτερος, είναι διατάραξη της ισορροπίας και του ενεργειακού κενού που αφήνει η ταχεία απολιγνιτοποίηση, η πιο αργή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ασφυξία που προκαλεί η στάση των κυβερνήσεων των κρατών, που ελέγχουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, τα νέα που έρχονται από την αμερικανική αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ο συνδυασμός της καταναλωτικής ζήτησης που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, της έλλειψης διαθέσιμου εργατικού δυναμικού λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού σε χώρες όπως είναι το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ινδία και το Μεξικό που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην παραγωγή, της κλιμακούμενης έλλειψης διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων (containers) και της συνεχιζόμενης συμφόρησης των πλοίων στους κομβικούς λιμένες του πλανήτη, είναι εκρηκτικός.
Όσον αφορά τον δεύτερο παράγοντα, τα πράγματα δεν είναι ούτε εδώ ξεκάθαρα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μια εκθετική αύξηση, έχοντας οδηγήσει τις τιμές της spot και της προσθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Γαλλία και στην Γερμανία για παράδειγμα, κατά τρεις φορές επάνω.
Η επανενεργοποίηση των μεγάλων ευρωπαϊκών λιγνιτικών μονάδων λίγο θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αγοράς, λόγω του υψηλού κόστους των εκλυόμενων ρύπων. Και όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα μετακινηθεί σε κάθε πτυχή της πραγματικής οικονομίας, από την παραγωγή προϊόντων αλουμινίου και την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελς, μέχρι την παραγωγή και τη διακίνηση επεξεργασμένων τροφίμων.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην Κίνα και στην Ινδία, που βρίσκονται στη 2η και στην 6η θέση αντιστοίχως των οικονομιών του πλανήτη. Αμφότερες οι χώρες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο. Έτσι οι πρώτες παρενέργειες, άρχισαν να εμφανίζονται στο εσωτερικό τους.
Στην μεν Κίνα κλείνουν παραγωγικές μονάδες, ακολουθείται πρόγραμμα σταδιακών διακοπών ηλεκτροδότησης σε μεγάλες περιοχές της χώρας και αυξάνονται τα στρατηγικά αποθέματα σε φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια επαρκούς αντιμετώπισης της επερχόμενης ενεργειακής πενίας.
Αντίθετα στην Ινδία, λόγω της ενεργειακής κρίσης τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε άνθρακα, επαρκούν για 4 μόλις ημέρες, από 15 ημέρες που ήταν τον Αύγουστο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η εφοδιαστική αλυσίδα πιθανότατα θα διαταραχθεί έτι περαιτέρω από τη μείωση της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής στις Ασιατικές χώρες. Ο δρόμος φαίνεται ότι είναι μακρύς και οι κεντρικές τράπεζες μαζί με τις κυβερνήσεις, θα στρέψουν το πηδάλιο προς τη κατεύθυνση της ανάσχεσης της κρίσης.
Ωστόσο, δεν είναι πολυτέλεια για τους επενδυτές για έχουν μια σφαιρικότερη θεώρηση και αντίληψη των πραγμάτων, αφού θα πρέπει να δικαιολογούν πρωτίστως στους εαυτούς τους, τη λογική των αποφάσεων και των κινήσεων τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.