Πώς η αναταραχή στις αγορές κάνει τη «δουλειά» των κεντρικών τραπεζών
shutterstock
shutterstock

Πώς η αναταραχή στις αγορές κάνει τη «δουλειά» των κεντρικών τραπεζών

Οι σφιχτότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αγορές λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο κάνουν τη δύσκολη δουλειά των κεντρικών τραπεζών και φέρνουν πιο κοντά το τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων. 

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές έχασαν 15%, το κόστος δανεισμού των λιγότερο εύρωστων επιχειρήσεων αυξήθηκε και το «πριμ» κινδύνου στο χρέος των ΗΠΑ βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάιο του 2020. 

Κινήσεις όπως αυτές ισοδυναμούν με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.Ταυτόχρονα, η αναστάτωση ώθησε τους επενδυτές να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Στην Ευρώπη το τραπεζικό sell off εντείνεται και η Deutsche Bank προκαλεί τρίγμους στις αγορές. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι οι αναταράξεις στις αγορές λόγω της τραπεζικής κρίσης μπορεί να πετύχουν μέρος της σύσφιξης της ΕΚΤ αν εξασθενίσουν τη ζήτηση και τον πληθωρισμό.  Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες απεικονίζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πόρων στην οικονομία και κατά συνέπεια διαμορφώνουν την κατανάλωση, την αποταμίευση και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τις σφίξουν με τις αυξήσεις επιτοκίων για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό. 

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την απορρόφηση της Credit Suisse  από την ελβετική της αντίπαλο UBS, oι χρηματοδοτικές συνθήκες στις αγορές έσφιξαν σημαντικά. Οι αναλυτές στην Apollo Global Management εκτιμούν ότι το σκέλος της σύσφιξης είναι ισοδύναμο με άνοδο 1,5 ποσοστιαίας μονάδας στο παρεμβατικό επιτόκιο της Fed.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το σφίξιμο των χρηματοδοτικών συνθηκών που αναμένει μπορεί να αφαιρέσει 0,25 έως 0,50 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με την επίπτωση πρόσθετων αυξήσεων 25-50 μονάδων βάσης από τη Fed.

Τα σημάδια σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών είνaι αρκετά. Από τις 9 Μαρτίου η πρόσθετη απόδοση που πληρώνουν τα εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ με διαβάθμιση “«junk» έχει αυξηθεί κατά 88 μονάδες βάσης. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν μεγάλες απώλειες. ακόμη και μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε τη διάσωση της Credit Suisse. To πριμ κινδύνου στα χρεόγραφα που εκδίδουν οι τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 56 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ και 76 μβ στη ζώνη του ευρώ. Το χθεσινό sell off απομείωσε περαιτέρω τις τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική σύσφιξη στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών στην ευρωζώνη και τη Βρετανία, μικρότερη όμως από αυτή που παρατηρήθηκε στην παγκόσμια  χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011.