Πώς μπορεί να κινηθούν οι υπόλοιπες 493 μετοχές του S&P500;
Shutterstock
Shutterstock

Πώς μπορεί να κινηθούν οι υπόλοιπες 493 μετοχές του S&P500;

Το -3,85% που έκανε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η μετοχή της Apple, λόγω της υποβάθμισης της από την Barclays, δεν ήταν αυτό που περίμενε η αγορά από τον S&P500. H άνοδος του S&P500 βασίστηκε το 2023, στις θεαματικές αποδόσεις των επτά ψηφιακών κολοσσών και όχι στην πορεία των υπόλοιπων 493 μετοχών του πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη της Wall Street.

Παράλληλα η υποχώρηση της τιμής της Nvidia κατά σχεδόν -3%, έδειξε ότι η ανοδική διάσπαση του επιπέδου της αντίστασης των $500, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αφού αποτράπηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά. Και παρ’ όλο οι απλοί και οι εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι της μετοχής, συστήνουν αγορές, η διαγραμματική ανάλυση εστιάζει τώρα στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο της στήριξης των $455 και των $405 αντιστοίχως, η διάσπαση των οποίων αναστρέφει πλήρως τη θετική πορεία της μετοχής.

Τι θα συμβεί όμως στον S&P500, αν και οι μετοχές των υπόλοιπων πέντε ψηφιακών κολοσσών δηλαδή η Google, η Microsoft, η Tesla, η Amazon και η Meta (Facebook), παρουσιάσουν συμπτώματα χρηματιστηριακής κόπωσης;

Οι 7 μετοχές του S&P500 έδωσαν κατά μέσο όρο μέσα στο 2023 αποδόσεις της τάξης του +71%, ενώ οι υπόλοιπες 493 μόλις 6%. Ο τεχνολογικός κλάδος έκλεισε με +52,44% ο κλάδος των επικοινωνιών με +46,74 και ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων με +35,48%.

Οι παραδοσιακοί κλάδοι της βιομηχανίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των ακινήτων, της ενέργειας, της υγείας και της κοινής ωφέλειας, κινήθηκαν χαμηλότερα από τον S&P500.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που οι χρηματοοικονομικοί δείκτες των εταιρειών θα επανέλθουν σε προηγούμενα επίπεδα ισορροπίας, ανεξάρτητα από την πορεία των εταιρειών.

Το μέσο Ρ/Ε για τον S&P500 βρίσκεται στο 21,68, με το Ρ/Ε της τεχνολογίας να έχει ξεπεράσει το 33. Αντίθετα, το Ρ/Ε των εταιρειών ενέργειας είναι μόλις στο 10,5, του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο 14,5 και των βιομηχανικών επιχειρήσεων στο 20.

Το Ρ/Ε των ενεργειακών εταιρειών βρισκόταν στο 27 προ πανδημίας, ενώ το Ρ/Ε της τεχνολογίας προ πανδημίας βρισκόταν στο 21,5. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι πέρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους δείκτες κερδοφορίας των εταιρειών, είναι η ψυχολογία της αγοράς που έχει μεταβάλει πλήρως τις αποτιμήσεις των εταιρειών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις βλέπουν οι επενδυτές.

Και αυτό ίσως να είναι και το σημείο κλειδί για να πάρουν οι μετοχές των συγκεκριμένων υποτιμημένων κλάδων το πάνω χέρι αν και εφόσον οι προσδοκίες για τις προοπτικές των ψηφιακών εταιρειών διαψευσθούν.

Για παράδειγμα, αν οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας Ρ/Ε του ενεργειακού κλάδου επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, τότε οι μετοχές του κλάδου θα πρέπει να υπερβούν σε άνοδο το +150%, χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους.

Έτσι υπολογίζεται ότι εάν τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εταιρειών που συνθέτουν τον S&P500 παραμείνουν αμετάβλητα μέσα στο 2024, η επαναφορά των δεικτών Ρ/Ε στα προηγούμενα ιστορικά επίπεδα τους και μόνο, θα οδηγήσει τον S&P500 στο +7,9%.

Εάν οι δείκτες παραμείνουν αμετάβλητοι, και ληφθεί υπ’ όψιν των επενδυτών μόνο η μέση αύξηση των εκτιμώμενων κερδών, τότε ο S&P500 θα οδηγηθεί στο +13,6%.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την αύξηση των εταιρικών κερδών το 2024, πρωταγωνιστές θα είναι ο κλάδος της υγείας με +34,5%, ο κλάδος της τεχνολογίας με +25,2%, ο κλάδος των επικοινωνιών με +15,1%, ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων με +11,9%, ο κλάδος των υλικών με +8,5% και ο βιομηχανικός κλάδος με +7,6%.

Επομένως, ναι μεν οι 7 ψηφιακοί κολοσσοί θα δώσουν μέσα στο 2024 τον τόνο με τις αναπτυξιακές τους προοπτικές, ωστόσο είναι αρκετά πιθανόν και οι υπόλοιπες 493 μετοχές να προσδώσουν τη δική τους δυναμική, με την επαναφορά των Ρ/Ε τους, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.