Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πρώτη σοβαρή – έστω και ενδοσυνεδριακά – βίαιη διόρθωση των των τελευταίων πέντε εβδομάδων πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως το θεαματικό “μάζεμα” στο φινάλε και το ντεμαράζ των long καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη σημερινή και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Η αγορά δείχνει να μην θέλει να απομακρυνθεί αισθητά από τα κομβικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται, και προς το παρόν οι αγοραστές δείχνουν να κρατούν τα ηνία επιδιώκοντας τη διάσπαση των αντιστάσεων που συγκρατούν τον Γενικό Δείκτη στην πολλά υποσχόμενη πορεία του προς τα επίπεδα των 1000 μονάδων.
Χθες ο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αρκετά μακριά από το χαμηλό ημέρας και πιο κοντά στο υψηλό, ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του θεαματικού μαζέματος της τελευταίας μισής ώρας, όμως οι συντριπτικά περισσότεροι τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν με πωλητές.
Ο τζίρος που μισή ώρα πριν από το φινάλε ήταν στην περιοχή των 50-55 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε στα 92,66 εκατ. ευρώ όντας ο μεγαλύτερος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με το 1/3 αυτού, ήτοι 29,24 εκατ. ευρώ να γίνονται από τον ΟΠΑΠ που συνέχισε να έχει σημαντικές εκροές λόγω της μείωσης του βάρους (Investability weight) που προχώρησαν στους δείκτες τους, τόσο ο οίκος FTSE Russell όσο και η MSCI. Ο λόγος αυτής της εξέλιξης είναι ότι μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της ελληνικής εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης μειώθηκε το free float του τίτλου.
Βεβαίως και ο ΟΠΑΠ έκλεισε υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και με αγοραστές, οπότε μένει να δούμε σήμερα πως θα αντιδράσει το τίτλος και αν ολοκληρώθηκαν οι εκροές, που έτσι κι αλλιώς αναμένονταν στα 30 με 35 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας συνολικά για το βραχυχρόνιο momentum του Χ.Α. το κριτήριο του φίλτρου των τριών ημερών θα μας δείξει προς το που κατευθύνεται βραχυχρόνια η αγορά, αν και είναι πιθανόν η σημερινή συνεδρίαση ήδη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Θυμίζουμε πως το ΧΑ για ένα μεγάλο διάστημα είχε συσσωρεύσει σε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης (τη Δευτέρα διακύμανση μόλις τεσσάρων μονάδων για το Γ.Δ. σε 7ωρη συνεδρίαση!), πιστοποιώντας ότι είχε... μπλοκάρει για τα καλά. Η χθεσινή πτωτική εκτόνωση ξεμπλόκαρε όλο το σύστημα και απελευθέρωσε τις κινήσεις τόσο των short όσο και των long, οδηγώντας σε μια συνεδρίαση υψηλού volatility που καιρό είχαμε να δούμε.
Όπως τονίζει στο Liberal ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, μέλος του δ.σ. της Ευρωνομισματικής και χρηματιστηριακός αναλυτής «η αγορά είχε εγκλωβιστεί σε πολύ περιορισμένο εύρος διακύμανσης μεταξύ των 875 και 880 μονάδων, ενώ δεν υπήρξαν δυνάμεις ανοδικής διαφυγής από αυτό το όριο, καθ'' ότι στο σύστημα δεν εισήλθε καινούριο χρήμα. Έτσι, η... λύση βρέθηκε με το πτωτικό ξεμπλοκάρισμα που απεγκλώβισε τους ταλαντωτές και “φρέσκαρε” τα τεχνικά δεδομένα».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «το σημαντικό ήταν να μην χάσει ο τραπεζικός δείκτης το όριο των 848 μονάδων (σ.σ. όπως και έγινε καθώς παρ'' ότι είχε χαμηλό στις 839,62 μον. έκλεισε στις 863,02 μονάδες) καθώς αυτό θα έβαζε σε περιπέτειες την αγορά, δεδομένου ότι ο τραπεζικός – που προηγείται του Γενικού – έχει επόμενη στήριξη στις 832 μονάδες».
Εν κατακλείδι, η άποψη του κ. Μιχαηλίδη είναι ότι η χθεσινή διόρθωση ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα «καθώς το γύρισαν για να φτιάξουν τους ταλαντωτές και να... δέσουν καλύτερα τις τιμές, μιας και ανοδική διαφυγή προς τις 890 μονάδες δεν επιτεύχθηκε».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική, ακόμη και οι μικρές αφορμές μπορούν να φέρουν ντόμινο πωλήσεων. Έτσι έγινε και με την έκθεση της Morgan Stanley που τη Δευτέρα έδωσε τιμές στόχους για τις τράπεζες χαμηλότερες από αυτές που ήδη έχουν στο ταμπλό (πλην της Εθνικής που ο στόχος οριοθετήθηκε στα 3,1 ευρώ).
Το γεγονός ότι ένας τέτοιος οίκος δίνει τιμές στόχους χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν τώρα στο ταμπλό, ασφαλώς και είναι ένα ζήτημα, κάτι που οδήγησε κάποια funds στο δρόμο των ρευστοποιήσεων», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος επισημαίνει πως, εφόσον η αγορά δεν μπόρεσε να πιάσει την ευρύτερη ζώνη των 885-890 μονάδων, εύλογα... κρέμασε χαμηλότερα. Πλέον, δεν αποκλείει συνέχεια της διόρθωσης, αν και το θεαματικό μάζεμα στο φινάλε χθες, πιθανότατα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι μια διόρθωση έως τις 850 μονάδες και λίγο χαμηλότερα, είναι ρεαλιστική – ίσως και απαραίτητη - για την αγορά.