Ποσοστά φτώχειας: Πώς η κυβέρνηση βγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από... αριστερά
Shutterstock
Shutterstock

Ποσοστά φτώχειας: Πώς η κυβέρνηση βγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από... αριστερά

Οι υποσχέσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας αποτελούν προνομιακό χώρο των κομμάτων της αριστεράς. Είτε συνοδεύονται από κοστολόγηση των μέτρων είτε όχι η «ιδέα» είναι να μοιραστούν ελπίδες στους φτωχότερους με την απλή λογική ότι ο αριθμός τους (άρα και οι ψήφοι) είναι μεγαλύτερος.

Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όμως έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να παίξει προνομιακά στον συγκεκριμένο χώρο. Πολύ απλά διότι η «δεξιά» κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων τα τελευταία χρόνια που περιορίζουν τα ποσοστά της φτώχειας και μειώνουν τις εισοδηματικές ανισότητες. Μάλιστα, επειδή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αφορούν μεν στο 2022 αλλά έχουν ως βάση τα εισοδήματα του 2021, εκτιμάται ότι η εικόνα στην επίκαιρη στατιστική (αυτή που θα στηριχτεί στα περυσινά εισοδήματα θα είναι πολύ καλύτερη. Και να γιατί:

  1. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως τις επιπτώσεις από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με 8ωρο (σ.σ υπήρξε σχετική συγκεκριμένη πολιτική από την κυβέρνηση που πριμοδότησε την μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη). Όπως αναφέρει και η ΕΛΣΤΑΤ, το γεγονός ότι περιορίστηκε η περιορισμένης διάρκειας εργασία είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώθηκε το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μέσα στο 2021.
  2. Δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από σειρά μέτρων που εφαρμόστηκαν μέσα στο 2022 ευνοώντας κατά κύριο λόγο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μόνο η αυξημένη επιδότηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ήταν μια πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια μέσα στο 2022 ενώ ακόμη μεγαλύτερη γίνεται αν συνυπολογιστούν τα market pass, τα fuel pass κλπ.

Η πολιτική μείωσης του ποσοστού της φτώχειας έχει συνεχιστεί και μέσα στο 2023 με την παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος με μέτρα όπως η νέα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, οι επιδοτήσεις της ενέργειας, τα αυξημένα επιδόματα θέρμανσης κλπ.

Γιατί η οικονομική πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία 3 χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φτώχειας; Διότι στηρίχτηκε στην δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας.

Η βασική στατιστική που αποτυπώνει το τι έχει συμβεί, είναι η μείωση της ανεργίας. Αρχικά τα μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας μέσα στην πανδημία που υπήρχε ο κίνδυνος εκτόξευσης της ανεργίας (σ.σ βλέπε αναστολή συμβάσεων εργασίας) και στη συνέχεια τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να φτιάξουν δουλειές (κίνητρα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογικών συντελεστών κλπ) απέδωσαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρόσθετα εισοδήματα ειδικά στις τάξεις των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων.

Τα ποσοστά της φτώχειας που θα αποτυπωθούν στις δύο επόμενες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που δημοσιεύτηκαν χθες (σ.σ 26,3% από 30,3% το 2018 και 29% το 2019 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ).