Κάποιοι συνδέουν τα νέα χθεσινά ιστορικά υψηλά που έκανε η μετοχή και η κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, φτάνοντας τα 1,68 δισ. ευρώ, με την και επίσημα ανακήρυξη από το Κογκρέσο του Τζο Μπάιντεν στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Πράγματι, οι κινήσεις της ελληνικής εταιρείας στην σκακιέρα της αμερικανικής αγοράς των ΑΠΕ, το big deal του φετινού καλοκαιριού με την πώληση του πάρκου Mountain Air στο Αϊνταχο, κυρίως όμως οι ευκαιρίες από την «πράσινη» ενεργειακή ατζέντα του νέου αμερικανού προέδρου, θα μπορούσαν, κατά μια ανάγνωση να σχετίζονται με τις χθεσινές της χρηματιστηριακές επιδόσεις.
Η «πράσινη» ατζέντα Μπάιντεν, η δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα από την οποία αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο, τα κίνητρα που αυτό συνεπάγεται για τους παίκτες των ΑΠΕ, μεταφράζονται σε οφέλη για μεγέθη όπως η ΤΕΝΕΡΓ, από την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Οφέλη που βέβαια μένει να φανούν στην πράξη, συνδέονται άμεσα με την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα αμερικανική διακυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον όταν οι ΑΠΕ στις ΗΠΑ διέπονται από ένα ιδιότυπο και σύνθετο καθεστώς που ποικίλει ανάλογα με την πολιτεία.
Αλλά πέραν των όποιων ευκαιριών κρύβει η μεγάλη αμερικανική αγορά για την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου, το μεγάλο «στοίχημα» των επομένων ετών θα παιχτεί στην Ελλάδα.
Εδώ είναι που ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. της εταιρείας. Εδώ δρομολογούνται μερικά από τα πλέον φιλόδοξα projects, όπως η «Καρυστία» το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, η μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί», οι επενδύσεις σε αποθήκευση και αντλησιοταμίευση (Αμάρι, Αμφιλοχία), η είσοδός της σε νέους τεχνολογικούς τομείς, όπως η απόφαση να χτυπήσει από κοινού με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, τον διαγωνισμό ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων. Εργα, που όπως και όλο το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ «κουμπώνουν» με την νέα στρατηγική της ΕΕ, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σίγουρα, οι ΗΠΑ, η στροφή της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης στον ήλιο και τον άνεμο, η επιστροφή της χώρας σε μια εμβληματική Συμφωνία για το κλίμα, τα κίνητρα που θα την συνοδεύουν, στρώνουν το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στην υπερατλαντική αγορά. Το μεγάλο ωστόσο «παιχνιδι» θα κριθει στην Ελλάδα.
Σε projects, όπως τα προαναφερθέντα και στον στόχο των 2,8 GW σε βάθος πενταετίας βλέπουν το growth story της εταιρείας οι ξένοι θεσμικοί, όπως οι Blackrock, Anavio Capital Partners, Kayne Anderson Capital Advisors και Impax Asset Management, που τον Αύγουστο τοποθετήθηκαν στην αυξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 68,5 εκατ. ευρώ. Τέτοιοι ήταν οι λόγοι πίσω από τις αγορές τον Δεκέμβριο εκ μέρους ξένων θεσμικών, μετοχών του Γ. Περιστέρη που αντιστοιχούν περίπου στο 1,9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενός από τα πιο ισχυρά αναπτυξιακά stories στην χώρα με απόδοση μετοχής στα επίπεδα του 67% για την περσινή χρονιά.
Κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνευθούν και τα νέα χθεσινά ιστορικά υψηλά της μετοχής της που έκλεισε στα 14,48 ευρώ (+5,23%) και ενώ είχε φτάσει να διαπραγματεύεται και στα 14,66 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,677 δισ. ευρώ, ενώ έχει την σημασία του ότι για μια ακόμη φορά άλλαξαν χέρια νέα πακέτα. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 106.173 τεμάχια στα 14,52 ευρώ, αξίας 1.541.632 ευρώ και 34.000 τεμάχια στα 14,44 ευρώ, αξίας 490.919 ευρώ. Τα πακέτα έρχονται σε συνέχεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με πωλητή τον επικεφαλής της εταιρείας και αγοραστές μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.