Πρόβλημα «επιδοτήσεων» προ των πυλών
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Πρόβλημα «επιδοτήσεων» προ των πυλών

Την Δευτέρα, το Eurogroup ανοίξε το θέμα μιλώντας για την ανάγκη να περιοριστούν από το 2023 οι επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης ώστε να γίνουν απολύτως στοχευμένα ειδικά όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Από χθες που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ, μπήκε άλλη μια παράμετρος στην εξίσωση: οι επιδοτήσεις κάνουν… κακό στο ΑΕΠ. Και αυτό διότι το ποσό συρρικνώνει τη μεταβολή του ΑΕΠ. Μέχρι τώρα, δεν δίναμε και πολύ μεγάλη σημασία καθώς οι τριμηνιαίες επιδοτήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 400-500 εκατ. ευρώ. Όμως τώρα που το κονδύλι φτάνει στα 2 δις. ευρώ, η επιβάρυνση στο ΑΕΠ γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητή.

To 3o τρίμηνο ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Τον Αύγουστο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εκτροχιάστηκαν και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαθέσει δισεκατομμύρια για να μην εκτροχιαστούν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Μέχρι και τα 80 ευρώ έφτασε μια κιλοβατώρα. Στο 4ο τρίμηνο, η κατάσταση κάπως έχει ομαλοποιηθεί αλλά και πάλι το νούμερο θα γίνει αισθητό.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: θα υπάρξει ζήτημα μείωσης των επιδοτήσεων από εδώ και στο εξής υπό τις πιέσεις και των Ευρωπαίων που θέλουν ψαλίδισμα ώστε να περιοριστεί και η δημοσιονομική επιβάρυνση και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας; Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν κάτι τέτοιο υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στους λογαριασμούς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, πολιτικοί και οικονομικοί. Η επιδότηση, μπορεί να «χτυπάει» στο ΑΕΠ αλλά από την άλλη αν λείψει θα επηρεαστεί άμεσα η κατανάλωση. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι αν το ρεύμα ήταν 30-40% ακριβότερο από τα σημερινά επίπεδα, θα μπορούσαν τα νοικοκυριά να διατηρήσουν το επίπεδο κατανάλωσης που καταγράφηκε στο χθεσινό ΑΕΠ; Όσο για το πολιτικό στοιχείο, δεν είναι άλλο από τις εκλογές. Πάει κυβέρνηση σε κάλπη με την τιμή της κιλοβατώρας στο… θεό;

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι μπροστά. Παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων δύο ημερών, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα οπότε όσο πλησιάζουμε στις 20 Δεκεμβρίου με τέτοια επίπεδα τιμών τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να ανέβουν τον Ιανουάριο οι τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό θα «φουντώσει» και πάλι το κονδύλι των επιδοτήσεων.