Η Δευτέρα δεν θα είναι καλή ημέρα για το νόμισμα της Τουρκίας καθώς ήδη τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε μέγγενη ρευστοποιήσεων χάνοντας πάνω από το 15% της αξίας της σε σύγκριση με το δολάριο. Οι αναλυτές προεξοφλούν νέο γύρο ισχυρών πιέσεων με το επίσημο άνοιγμα της αγοράς συναλλάγματος σήμερα και στον απόηχο της ξαφνικής αποπομπής του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ από τον πρόεδρο Ερντογάν το Σάββατο, δύο μόλις ημέρες μετά την αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 19%.
H εξέλιξη της ισοτιμίας USD/TRY
Ο νέος διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου είχε τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τουρκικών τραπεζών την Κυριακή, με την αγορά να αναμένει πλέον μειώσεις επιτοκίων και πτώση της λίρας μετά την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα, την τρίτη από τα μέσα του 2019.
Ο Καβτζίογλου σε δηλώσεις του την Κυριακή είπε ότι η νομισματική αρχή της Τουρκίας θα εξακολουθήσει την πολιτική συμπίεσης του πληθωρισμού που έχει παραμείνει σε διψήφια νούμερα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, ο ίδιος, όπως και ο Ερντογάν που τον διόρισε, υπήρξε πολέμιος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Η ξαφνική αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα απειλεί την αξιοπιστία που είχε αρχίσει να χτίζει ο Αγκμπάλ, ακολουθώντας πιο ορθόδοξη πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού από τον Νοέμβριο όταν ανέλαβε, εκτιμούν οι αναλυτές, προβλέποντας μια δύσκολη ημέρα για τη λίρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής στις αναδυόμενες αγορές της TD Securities, η λίρα προβλέπεται να εξασθενήσει κατά 5% τη Δευτέρα και πιθανώς 10% με 15% τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, αν και ήδη οι προβλέψεις του αποδεικνύονται ήδη συντηρητικές.
Στα μάτια της αγοράς ο Καβτζίογλου εκπροσωπεί τον κίνδυνο πιό χαλαρής, ανορθόδοξης πολιτικής για να τονωθεί η ανάπτυξη. Ο Καβτζίογλου, πρώην τραπεζίτης και βουλευτής του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, συζήτησε την τρέχουσα συγκυρία στην αγορά και θέματα νομισματικής πολιτικής με τους επικεφαλής των τραπεζών και επισκέφτηκε την έδρα της κεντρικής τράπεζας στην Αγκυρα την Κυριακή.
Αξιοσημείωτο οτι σε άρθρο του σε εφημερίδα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έχει ισχυριστεί ότι τα υψηλά επιτόκια «εμμέσως προκαλούν πληθωρισμό».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε την έκπληξη την περασμένη Πέμπτη αυξάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 19%, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια προσπάθεια εμπροσθοβαρούς επίθεσης στον πληθωρισμό.
Η αγορά που περίμενε αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας, θεώρησε την απόφαση επιτυχές τεστ αξιοπιστίας για τον διοικητή Αγκμπάλ που είχε δεσμευτεί να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό παρά την αντίθεση του προέδρου Ερντογάν στη σφιχτή νομισματική πολιτική.
Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε γύρω στο 2% μετά την απόφαση στις 7,35 ανά δολάριο.
Στους λιγότερο από πέντε μήνες στη θέση του διοικητή ο Αγκμπάλ είχε ανεβάσει τα επιτόκια στο 19% από το 10,25% για να πολεμήσει τον πληθωρισμό που τρέχει κοντά στο 16%, όπως και την εξασθένιση της λίρας.
Η πολιτική που ακολουθούσε είχε ενισχύσει τη λίρα από το επίπεδο των 8,5 ανά δολάριο τον Νοέμβριο και συνέβαλε στην υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου CDS.
Είχε επίσης πετύχει να αντιστρέψει τις εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία.
Μετά την απόλυση του Αγκμπάλ νωρίς το Σάββατο, οι επενδυτές έκαναν σενάρια για το πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια ο νέος διοικητής και προσπαθώντας να προβλέψουν την έκταση του χτυπήματος στη λίρα, πόσο θα υποχωρήσει από το επίπεδο των 7,218 ανά δολάριο στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Ήδη το Σάββατο στο παζάρι της Πόλης οι έμποροι ανέφεραν ότι η λίρα άλλαζε χέρια στις 7,9 ανά δολάριο ενώ στα dealing rooms των τραπεζών οι εκτιμήσεις την βλέπουν στις 7,75 με 8,0 ανά δολάριο, αναμένοντας οτι η πτώση της θα προκαλέσει αναταραχή στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Ο νέος διοικητής Καβτζίογλου σε δηλώσεις του την Κυριακή ανέφερε πάντως οτι το συμβούλιο της κεντρικής θα συνεχίσει να συνεδριάζει σε μηνιαία βάση, που σημαίνει ότι η όποια μείωση επιτοκίων δεν θα έρθει πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 15 Απριλίου.