Εν μέσω ενεργειακής καταιγίδας, το οικονομικό επιτελείο στέλνει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα το «μήνυμα» στην αγορά ότι με σωστό… κουμάντο μπορούν να επιτευχθούν πολλοί στόχοι ταυτόχρονα: και να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα, και να μειωθεί η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ και να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ αλλά και να διασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας καθώς οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θα φτάσουν.
Το «κλειδί» για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Το +6,1% του 2021 καλύπτει μεγάλο μέρος από την απώλεια εθνικού πλούτου που προκάλεσε η πανδημία. Μάλιστα, είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης (προς τα πάνω) του στόχου για το φετινό ΑΕΠ. Ούτως ή άλλως, αυτό που θα αποτυπώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι η πλήρης ανάκτηση όλου του χαμένου εδάφους από την πανδημία καθώς το ΑΕΠ στο τέλος του 2022 θα είναι ακόμη και τρία δισ. ευρώ πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο στόχος για το 2022 είναι ο περιορισμός του πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ και υπό προϋποθέσεις κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, αυτή η πρόβλεψη θα στηριχτεί στην παραδοχή ότι το 2022 δεν θα χρειαστούν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν το 2021.
Υπάρχει «πακέτο» στήριξης στο προσχέδιο: μέτρα συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης όπως επίσης μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και τα κίνητρα για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Η δημοσιονομική εξυγίανση, θα διασφαλιστεί και από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 4,5% ο οποίος θα φέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 χωρίς μάλιστα να χρειαστεί καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή.
Όσον αφορά στο χρέος, το προσχέδιο θα προβλέπει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. ευρώ, περίπου 5 δισ. ευρώ παραπάνω συγκριτικά με το 2021. Η μικρή αύξηση το ΑΕΠ σε απόλυτο ποσό σε συνδυασμό με την ταχύτατη αύξηση του παρονομαστή του κλάσματος (δηλαδή του ΑΕΠ) θα φέρει και την κατακόρυφη μείωση της αναλογίας κατά περίπου 10 μονάδες μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πλάνων, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 190% του ΑΕΠ.