Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διατάζει ουσιαστικά την Apple να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ - 13 δισ. ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση αποτελεί μία ιστορική καμπή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Corriere della Sera, Μάσσιμο Σιδέρι. Η σημερινή ημέρα, κατά τον αρθρογράφο της ιταλικής εφημερίδας, θα μπορούσε να είναι πιo σημαντική από εκείνη που λανσαρίσθηκε το iPhone, στις 9 Ιανουαρίου 2007. Η 30η Αυγούστου του 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το "ηλιοβασίλεμα" του Itax, την "καινοτόμο" μέθοδο με την οποία η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Steve Jobs, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πληρώνει ελάχιστους έως μηδενικούς φόρους επί των κερδών της.
Το πρόστιμο - μαμούθ των 13 δισ. ευρώ είναι ικανό να αλλάξει την ισορροπία των πλέον κεφαλαιοποιημένων εταιριών στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη. Πρόκειται σίγουρα για μία ιστορική καμπή στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυεθνικών, όχι μόνο στον χώρο της τεχνολογίας, και όχι βέβαια μόνο εκτός Ευρώπης.
Πλέον υπάρχει μία διακεκομμένη γραμμή, από την οποία δύσκολα μπορείς να κάνεις πίσω: μέχρι τώρα οι πολυεθνικές εκμεταλλευόντουσαν σφάλματα των νόμων, όπως πχ, εκείνα που αφορούν τις διπλές χρεώσεις. Τα αξιοποιούσαν δε τόσο καλά, ώστε ο φόρος να είναι σχεδόν μηδενικός. Η Apple κατέβαλε μόνο το 1% φόρο επί των κερδών! Πραγματικά ένας παράδεισος για κάθε εταιρία, ανάδοχο, ακόμα και για μία οικογένεια. Μετά την σημερινή όμως ημέρα, οι φόροι δεν θα μπορούν πλέον να "κρύβονται μέσα σε ένα μήλο". (Apple).
ΗΠΑ: Η απόφαση μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
"Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες", προστίθεται στο κείμενο.
"Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή", αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
"Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών", διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ