«Βουτιά» της τάξης του 30-40% κατέγραψαν τα έσοδα τον Μάιο, επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα της κατάρρευσης 50% ή και περισσότερο που προέβλεπαν οι πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για ένα μήνα κατά τον οποίο το σύνολο σχεδόν της οικονομίας βρισκόταν σε καραντίνα.
Τα πρώτα στοιχεία, που έχουν επεξεργασθεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα φορολογικά έσοδα δείχνουν υστέρηση άνω του 30%, ποσοστά που ισοδυναμούν με απώλειες ύψους 1, 4 δισ. ευρώ.
Μετά τον επιτυχή Απρίλιο όπου τα έσοδα περιορίσθηκαν κατά 17% ο Μάιος καταγράφει διπλάσια μείωση. Βέβαια, τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις με εκπτώσεις φόρων της τάξης του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές με αποτέλεσμα τα έσοδα να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα. Η μείωση των εσόδων του Μαΐου δεν πονοκεφαλιάζει το οικονομικό επιτελείο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η εστίαση αργά αλλά σταθερά «παίρνει» τα πάνω της σε αντίθεση με τα είδη ένδυση και υπόδησης που παρά τις προσφορές οι πωλήσεις παραμένουν καθηλωμένες.
Και σε όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ο φόβος τα πράγματα να διατηρήσουν την παρούσα εικόνα εξαιτίας των έργων ανάπλασης, που θεωρείται πάντως σίγουρο ότι τους επόμενους μήνες ενδεχομένως από το 2021 να αποτελέσει πόλο έλξης
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η συρρίκνωση των εισοδημάτων. ΟΙ αναστολές συμβάσεων αλλά και το νέο μέτρο της ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα θα περιορίσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και κατ? επέκταση την κατανάλωση. Συγκεκριμένα για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα το εισόδημα θα περιορισθεί κατά 20%.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την τόνωση της δραστηριότητας θα προσφέρει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.
Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα αποπληρώσουν τον φόρο τους σε 8 μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και τα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων). Οι αποπληρωμές μπορούν να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Ένας ακόμα λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.