Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Διάτρητο αποδεικνύεται το ηλεκτρονικό σύστημα taxis και όπως φαίνεται οι γνώστες μπορούσαν πολλοί εύκολα να το εκμεταλλευτούν κερδίζοντας σημαντικά ποσά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Πλέον η φορολογική διοίκηση, που όπως φαίνεται πιάστηκε στο ύπνο, ανασυντάσσεται και αποστέλλει χιλιάδες ραβασάκια στους φορολογούμενους που υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις.
Τα ραβασάκια της εφορίας θα αποσταλούν σε όσους κατάφεραν είτε να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση, είτε να έχουν μεγάλες επιστροφές φόρου. Με την παραλαβή του σχετικού ειδοποιητηρίου θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες για να αποδείξουν ότι ορθά τους επιστράφηκαν τα συγκεκριμένα ποσά. Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή εφόσον δεν προσκομίσουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά ο φόρος θα επανυπολογιστεί και κατ' επέκταση θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Τα ειδοποιητήρια δεν θα αφορούν μόνο το τρέχον έτος αλλά θα αφορούν τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το 2012 και μετά. ΟΙ φορολογούμενοι λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσουν στα αρχεία τους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ειλικρίνεια των δηλούμενων στοιχείων.
Όλα ξεκίνησαν όταν κύκλωμα φοροτεχνικών επιχείρησαν να υφαρπάξουν 5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο με τη μέθοδο των επιστροφών φόρων. Οι φοροτεχνικοί αξιοποίησαν με έπακρο τς δυνατότητες που δίνει η φορολογική νομοθεσία και το σύστημα taxis για να στήσουν την κομπίνα η οποία ήταν επικεντρωμένη στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι δήλωναν υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι «ανοικτοί», δηλαδή μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Εν συνεχεία τα ίδια ποσά τα μετέφεραν στους κωδικούς των δωρεών είτε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, είτε προς κόμματα προκειμένου να τύχουν της έκπτωση 20% που εφαρμόζεται.
Συνολικά υπολογίζεται ότι δηλώθηκαν τόκοι άνω των 35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο σε κάθε δήλωση πρόσθεταν τόκους από καταθέσεις ύψους 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε στην έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους.
Για να γίνει αντιληπτό με τη δήλωση του ανωτέρω ποσού η φορολογική διοίκηση αυτόματα θεωρούσε ότι είχε γίνει παρακράτηση φόρου 15% (πραγματοποιείται στη πηγή). Με την αντίστοιχη σε ποσό δωρεά (για τη μείωση του δημοσίου χρέους) προέκυπτε επιστροφή φόρου ίση με τον παρακρατούμενο φόρο δηλαδή, 45.000 ευρώ ανά δήλωση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί, καθώς κατά πάσα πιθανότητα ήταν ενήμεροι και αρκετοί φορολογούμενοι. Πάντως οι φοροτεχνικοί κατάφεραν από το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί να εισπράξουν το 1 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στον Real FM, πρόκειται για περιπτώσεις όπου φοροτεχνικοί υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος δηλώνοντας ως δαπάνη δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους που οδηγεί σε επιστροφή φόρου.
Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι:« Η συγκεκριμένη κατηγορία περιπτώσεων φαίνεται να συνδέεται με αρχικές δηλώσεις όπου προέκυπταν καταβολές φόρων, και τροποποιητικών δηλώσεων που ερχόντουσαν στην συνέχεια και στις οποίες δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και δημιουργούσαν δικαίωμα επιστροφής. Αυτό το εντόπισαν οι υπηρεσίες μας εδώ και 2 μήνες και η αντίδραση ήταν άμεση. Τροποποιήσαμε το λογισμικό υποβολής των δηλώσεων ώστε τέτοιες περιπτώσεις να πηγαίνουν για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. και κλειδώθηκαν οι επιστροφές των ποσών ώστε να μην είναι εφικτή η υποβολή τους.
Έπειτα δώσαμε οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. να καλέσουν όλους τους φορολογούμενους στους οποίους έχουν δηλωθεί δωρεές υπέρ του δημοσίου χρέους να προσκομίσουν δικαιολογητικά και να ελεγχθούν. Από τις περιπτώσεις που εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά απατηλής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μην γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών».
Από τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι απαιτούνται πλέον σημαντικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα έτσι ώστε στο μέλλον να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενο. Επί της ουσίας το σύστημα φαίνεται ότι ήταν διάτρητο με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι φοροτεχνικοί να επωφεληθούν αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Αρχής μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 150 με 170 δηλώσεις και ήδη η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες την αυτοματοποίηση της διαδικασίας δήλωσης του iban που δηλώνεται στην δήλωση με το ΑΦΜ του πολίτη.