Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως επιστρέφει στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα να συνεχίζεται σήμερα η πτώση των αποδόσεων, με το ελληνικό 10ετές στο 0,85%, από 1,138% που είχε φτάσει στις 25 Φεβρουαρίου. Ακόμη μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία βρίσκεται ξανά μία ανάσα από το 0% (έφτασε έως 0,025%), ενώ οι αποδόσεις των εντόκων παραμένουν σταθερά σε αρνητικό έδαφος.
Το ράλι που καταγράφεται χθες και σήμερα αφορά το σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ωστόσο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του ελληνικού 5ετούς υποχωρεί κάτω από του αντίστοιχου ιταλικού, χωρίς η Ιταλία να διανύει περίοδο αναταράξεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, στην οποία αναμένεται να δώσει τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και να ενημερώσει για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Ευρωτράπεζα, δεδομένης της πρόσφατης ανοδικής κίνησης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Όπως ανέφερε το Liberal Markets, τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ είναι τα ακόλουθα:
Ήπια προσέγγιση: Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή πολιτικής, κάνοντας ουσιαστικά… τη χάρη στο Βερολίνο. Η Λαγκάρντ θα εκφράσει τη μεγάλη της ανησυχία για την άνοδο των αποδόσεων και θα προσπαθήσει να πείσει τις αγορές ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί. Όμως δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν οι αγορές και το πιθανότερο είναι να δούμε νέο sell-off στα ομόλογα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι «ελέγχει» τις αποδόσεις των ομολόγων, ωστόσο υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσει ρητορική που θα το λέει… χωρίς να το πει.
Εναλλακτική προσέγγιση: Η Λαγκάρντ θα τονίσει ότι έχει τόσο τη θέληση όσο και τα εργαλεία, για να αντιμετωπίσει την άνοδο που παρατηρείται πρόσφατα στις αποδόσεις των ομολόγων και να αποτρέψει την σε κάθε περίπτωση ανεπιθύμητη επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών. Αν εκτός από μία απλή δήλωση ετοιμότητας η Γαλλίδα παράλληλα πει ή αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά.
Η ισχυρή αντίδραση: Μετά τα περσινά δεν αποκλείεται η Λαγκάρντ να επιδιώξει μία πιο δυναμική παρέμβαση. Θα μπορούσε λ.χ. να ανακοινώσει νέα παράταση του QE Πανδημίας και μετά τον Μάρτιο του 2022 για να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα, με αφορμή την παρατεταμένη «αστοχία» του πληθωρισμού. Οι πιέσεις, ωστόσο, του Βερολίνου και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από το β’ τρίμηνο του έτους δυσκολεύουν μία τέτοια ενέργεια.