Πώς μια κλοπή με λεία 20 κιλά βούτυρο «ξεγυμνώνει» τη Ρωσία του Πούτιν
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Πώς μια κλοπή με λεία 20 κιλά βούτυρο «ξεγυμνώνει» τη Ρωσία του Πούτιν

Μια διάρρηξη σε ένα μικρό delicatessen στη ρωσική πόλη Γιεκατερίνμπουργκ δεν θα γινόταν συνήθως πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά.

Το υλικό από τις κάμερες δείχνει την πόρτα να έχει σπάσει και ένα άτομο να σπεύδει να αδειάσει την ταμειακή μηχανή, ενώ ο συνεργός του κάνει μια στροφή προς το ψυγείο, αρπάζοντας 20 κιλά βούτυρο από το ψυγείο, ανέφεραν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μια συσκευασία βούτυρο 200 γραμμ. κοστίζει περίπου 200 ρούβλια, ή σχεδόν 2 δολάρια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Rosstat.

Η κλοπή ενός τόσο βασικού προϊόντος έχει τραβήξει την προσοχή στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών στη Ρωσία.

Τις πταίει;

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%. Αυτό ώθησε την τράπεζα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια στο 21% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών- και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο.

Τα υψηλά επιτόκια σημαίνει πως υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ανάσχεσης της αύξησης των τιμών μέχρι στιγμής, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να γίνεται ιδιαίτερα έντονα αισθητός από τους καταναλωτές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά (ιδίως οι πατάτες, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 74% από τον περασμένο Δεκέμβριο) είναι μεταξύ των ειδών που βλέπουν συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.

Η ρωσική οικονομία είναι προσανατολισμένη στον πόλεμο με την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, με μια μαζική αύξηση των κρατικών αμυντικών δαπανών και την εγχώρια παραγωγή στρατιωτικού υλικού να έχουν προτεραιότητα έναντι της γεωργικής παραγωγής.

Πάντως, η οικονομία τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από την έναρξη του πολέμου, με το ΔΝΤ να προβλέπει ανάπτυξη 3,6% φέτος.

«Κανόνια αντί για βούτυρο»

Η ηγεσία της Ρωσίας προσπάθησε να αποφύγει την κριτική για τις αυξήσεις των τιμών, κατηγορώντας τις «μη φιλικές» χώρες (δηλαδή τους συμμάχους της Ουκρανίας) για τις κυρώσεις και τις ελλείψεις εφοδιασμού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι η Ρωσία προτιμά «κανόνια αντί βούτυρο», υπερασπιζόμενος τις αμυντικές δαπάνες.

Παρά την απομάκρυνση της ευθύνης για τις αυξήσεις των τιμών από το ίδιο και τον πόλεμο, το Κρεμλίνο έχει ωστόσο προσπαθήσει να καθησυχάσει το κοινό ότι αναλαμβάνει δράσεις για τις ελλείψεις προϊόντων.

Πέρυσι, η έλλειψη αυγών - και η αύξηση των τιμών κατά περισσότερο από 40% - ώθησε την κυβέρνηση να καταργήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στο προϊόν. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αγοράσει αυγά από «φιλικές» χώρες και, κατά το πρώτο τρίμηνο, η Ρωσία εισήγαγε 235 εκατομμύρια αυγά από τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, όπως ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτόν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις τιμές του βουτύρου και θα υποστηρίξει μια «συστημική αύξηση της παραγωγής», καθώς η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση.

Ο Ρώσος αναλυτής Άντον Μπαρμπάσιν, ο οποίος δεν ζει πλέον στη χώρα, σημείωσε ότι η προπαγανδιστική μηχανή της Ρωσίας επισημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια μαζικής δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο για τον επίμονο πληθωρισμό.

«Ήταν πάντα ένα μεγάλο επίτευγμα του Κρεμλίνου να διαχωρίζει το ζήτημα της πολιτικής του Πούτιν και των ατομικών αγώνων των Ρώσων», είπε.