Η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς αγορές αναμένουν τις ενορχηστρωμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε σχέση με τις επιτοκιακές πολιτικές, την επαγορά χρέους και την υποχώρηση της ανεργίας. Και πράγματι, όλοι περιμένουμε από τη Fed να «διευθύνει» το επόμενο μέρος της συναυλίας. Ωστόσο, οι κατευθύνεις της νέας παγκόσμιας οικονομικής φάσης στη μετά Covid εποχή έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, σαφώς επηρεασμένες από τις τάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα στην πανδημία.
Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τομείς, που λόγω των συνθηκών, έχουν αυτή τη στιγμή προτεραιότητα. Και απ’ ότι φαίνεται θα προκαλέσουν σημαντικές μεταβολές στο σύνολο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Στον τομέα της κατανάλωσης, οι εταιρείες αφήνουν πίσω τους για τα καλά την multichannel communication, δηλαδή την επικοινωνία μέσω διαφορετικών μέσων και περνούν στην omnichannel communication, δηλαδή στην ενοποιημένη και ολοκληρωμένη επικοινωνία ανάμεσα στον καταναλωτή και τα διαφορετικά μέσα.
Η ζήτηση για προϊόντα, υπηρεσίες, ταξίδια και διασκέδαση αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς, στρεφόμενη κυρίως στα ψηφιακά κανάλια και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κοινός παρονομαστής, η ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών μέσω διαφόρων FinTech λύσεων.
Ο δεύτερος τομέας, ο οποίος μεταβάλλεται άρδην, είναι αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αποδείχθηκε ότι η αλυσίδα που ξεκινάει από την παραγωγή και καταλήγει στην κατανάλωση, είναι ευάλωτη όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, τους χρόνους παράδοσης, τις αποστάσεις, τη διαθεσιμότητα των μέσων μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων και το κόστος.
Ο επαναπατρισμός μεγάλων παραγωγικών μονάδων κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, που θα εξασφαλίσει λύσεις στο προαναφερθέντα προβλήματα, αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον φθηνό σχετικά εργατικό δυναμικό και τις παραγωγικές διαδικασίες της Κίνας, με επενδύσεις στην ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στην ποιοτική παραγωγή, με χαμηλό κόστος, από το πέρασμα των χειροκίνητων λειτουργιών, στις κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων.
O τρίτος τομέας, είναι αυτός των μεγάλων έργων υποδομών που θα εκτελεστούν, χρηματοδοτούμενα μέσα από τα πρωτοφανή σε μέγεθος κρατικά προγράμματα στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ. Υποδομές, όπως είναι τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, που οφείλουν να προσφέρουν ταχύτητα και ασφάλεια, όπως είναι τα λιμάνια και οι ακτοπλοϊκές ή ναυτιλιακές γραμμές, όπως είναι τα αεροδρόμια, βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των κυβερνήσεων της Δύσης.
Και ο τέταρτος τομέας, είναι αυτός της προετοιμασίας για την επόμενη κρίση. Μια κρίση που μπορεί να είναι κι αυτή τη φορά, υγειονομική, ή κλιματική, ή ενεργειακή. Ο τομέας της αντιμετώπισης κρίσεων, δείχνει προς το παρόν να εστιάζει την προσοχή του στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αειφόρο ανάπτυξη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και των θαλασσών, στην πλήρη εφαρμογή της ανακύκλωσης και του αποκλεισμού προϊόντων, που είτε δεν ανακυκλώνονται με χαμηλό κόστος, είτε δεν βιοδιασπώνται.
Επομένως, θα ήταν φρόνιμο οι επενδυτές που επενδύουν σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας και όχι σε εξωτικά ή απατηλά εργαλεία, να εντάξουν εταιρείες με αυτά τα χαρακτηριστικά στα χαρτοφυλάκια τους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Ασφαλώς οι επιλογές τέτοιου είδους στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ελάχιστες. Όμως αξίζει τον κόπο να τις ακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στον ανοδικό τους κύκλο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.