Προχωρά η δημιουργία της TowerCo στην Ελλάδα. Σήμερα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να εγκρίνει την συγκέντρωση κάποιων δραστηριοτήτων των δύο εκ των τριών παρόχων της κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την από κοινού διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού των δύο δικτύων κινητής τηλεφωνίας που αξιοποιούν οι εταιρείες Vodafone και Wind. Η έγκριση αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία τον έλεγχο θα έχει η Vodafone.
Μέσα από την προαναφερόμενη κίνηση, ουσιαστικά η εταιρεία Wind εκχωρεί τον έλεγχο της παθητικής υποδομής (ιστοί κεραιών, τροφοδοτικά, γεννήτριες, σταθμοί μισθώματα κ.λπ.) του ιδιόκτητου δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε μια νέα εταιρεία που ελέγχεται από την Vodafone. Για την συνεισφορά της αυτή, η Wind θα εισπράξει, σε βάθος χρόνου, περί τα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία θα δεσμευτεί με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο με την εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των παθητικών υποδομών της. Ετσι η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα εισπράξει μπροστά χρήματα και στη συνέχεια θα μισθώνει υπηρεσίες από την νέα εταιρεία
Με την κίνηση αυτή, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δεν ανακαλύπτουν τον τροχό. Αντίθετα υλοποιούν μοντέλα λειτουργίας που εφαρμόζει η αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών εδώ και πολλά χρόνια. Οι υποδομές, παθητικές ή ενεργητικές, ομαδοποιούνται με στόχο την δημιουργία οικονομιών κλίμακας με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μετατρέπουν την κεφαλαιουχική δαπάνη τους σε εξοπλισμούς δικτύων (capex), σε λειτουργική δαπάνη (opex) με ότι συνεπάγεται αυτό, στην φορολογία κ.ά.
Ετσι στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα ονομάζεται π.χ. TowerCo Greece, και στην οποία Wind και Vodafone θα εισφέρουν την παθητική υποδομή του δικτύου. Η συνεισφορά μεταξύ των δύο εταιρειών έχει συμφωνηθεί να αποτιμηθεί στο 62% για την Vodafone Ελλάδος και στο 38% για την Wind.
H TowerCo Greece στη συνέχεια, μαζί με άλλες εννέα ομοειδείς εταιρείες της Ε.Ε. θα πωληθούν στην θυγατρική του ομίλου Vodafone, την EuroTower. Στο τέλος της διαδικασίας η EuroTower, θα ελέγχει πάνω από 60.000 σταθμούς βάσης σε όλη την Ε.Ε. και τον παθητικό εξοπλισμό τους και θα εισπράττει ετήσια μισθώματα από τους σημερινούς κατόχων των σταθμών.
Από το σύνολο των σταθμών που θα ελέγχει η θυγατρική εταιρεία της Vodafone, περίπου 5.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα, 20.000 στην Ιταλία κ.ο.κ. Απώτερος στόχος είναι η EuroTower να εισαχθεί σε ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με στόχο τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους, ο σημαντικότερος εκ των οποίων θα είναι η Vodafone.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΤΤ θα εγκρίνει σήμερα την δημιουργία της TowerCo Greece. Παράγοντες κοντά στην διαδικασία αναφέρουν ότι η νέα εταιρεία TowerCo Greece, δεν παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Αντίθετα, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες συντελεί στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας και εξοικονόμησης πόρων π.χ. αποτρέποντας τη δημιουργία διπλών υποδομές που δεν προσφέρουν ανταγωνιστικά κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εγχείρημα της ελληνικής TowerCo, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνον στους δύο μετόχους, αλλά και σε τρίτους παρόχους, όπως η DIGEA. Πολλοί δεν αποκλείουν να προσφερθούν υπηρεσίες και στη Cosmote, αλλά αυτό αν συμβεί θα γίνει σε πολύ περιορισμένο εύρος.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει πολύ πιο ισχυρές συγκεντρώσεις περιουσιακών στοιχείων από αυτή της Vodafone με την Wind στην Ελλάδα, όπως π.χ. εκείνη της Vodafone Ιταλίας με την TIM. Στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την συγκέντρωση της παθητικής υποδομής μεταξύ του Νο 1 και του Νο 2 παίκτης της ιταλικής αγοράς. Στη χώρα μας η συγκέντρωση της VF Greece TowerCo σχετίζεται με τον Νο 2 και Νο 3 παίκτη της αγοράς.
Σε ορισμένες χώρες μάλιστα έχει επιτραπεί η συνένωση ακόμη και περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τόσο σε παθητικό όσο και σε ενεργητικό εξοπλισμό, δηλαδή την κοινή διαχείριση των κεραιών.