Κληρώνει σήμερα για την οικονομία και συγκεκριμένα για τις επιδόσεις που αυτή κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για διψήφια ποσοστά αύξησης, γεγονός που ενισχύει το σενάριο για επίπεδα φέτος άνω του 4%. Βέβαιη θεωρείται η δυναμική πορεία της κατανάλωσης, της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής. Στον αντίποδα, μένει να φανεί πόσο μεγάλη ήταν η αύξηση των εισαγωγών που «ροκανίζει» ΑΕΠ και τυχόν διόρθωση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο.
Αντίρροπες δηλαδή δυνάμεις των οποίων η εξίσωση θα δείξει και που ακριβώς θα ισορροπήσει τελικά η οικονομία.
Το βέβαιο είναι ότι θα δούμε εκτίναξη της κατανάλωσης, η οποία άλλωστε αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών του πρώτου εξαμήνου και τα στοιχεία κύκλου εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων. Από τα τέλη Απριλίου και μετά, δηλαδή μετά και το επίσημο τέλος των τελευταίων περιορισμών στα καταστήματα λιανικής, καταγράφονται πολύ μεγάλα ποσοστά αύξησης.
Αθροιστικά, οι δείκτες που ανεβάζουν τον πήχη εντοπίζονται : Στο λιανικό εμπόριο, του οποίου η πορεία του οποίου αναδεικνύει τη δυναμική κατανάλωση, κατέγραψε αύξηση 10,8% τον Ιούνιο. Στην βιομηχανική παραγωγή που σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κατέγραφε άνοδο, αλλά και στο ποσοστό ανεργίας που στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου μειώθηκε στο 15% από 17% τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, η συνιστώσα που προβληματίζει αφορά στο έλλειμμα. Τον Ιούνιο αυτό εκτινάχθηκε στα 1,98 δισ. ευρώ έναντι 1,44 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Αύξηση που ήταν αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και που δείχνει ότι οι εισαγωγές έχουν εξελιχθεί σε «βαρίδι» για την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 6μηνο, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα 10,26 δισ. ευρώ από 8,94 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Διαφορά της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ (που πλησιάζει στο 0,8% του ΑΕΠ) και αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο 7 Σεπτεμβρίου.
Από μόνη της η πορεία της κατανάλωσης μπορεί να αποδειχθεί ικανή να απορροφήσει την επιβάρυνση στο ΑΕΠ από την αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου αλλά και να οδηγήσει ακόμη και σε διψήφια όσον αφορά ειδικά στο β’ τρίμηνο ποσοστά ανάπτυξης.
Ανοδικά κινούνται επίσης οι εξαγωγές, η οικοδομική δραστηριότητα (αυξάνεται όχι μόνο σε επίπεδο έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και σε επίπεδο νέων εργοταξίων) αλλά και η έναρξη νέων μεγάλων επενδύσεων. Και ακριβώς επειδή ο πήχης των επενδύσεων το 2020 ήταν πολύ χαμηλά, αρκούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2021, προκειμένου να δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στο τελικό ΑΕΠ.