«Σκέψεις» και όχι προτάσεις περιέχει η «επιστολή Τσακαλώτου»

«Σκέψεις» και όχι προτάσεις περιέχει η «επιστολή Τσακαλώτου»

Μεταξύ της σφύρας των δανειστών και του άκμονος της κοινοβουλευτικής ομάδας της, η κυβέρνηση έκανε σήμερα το βήμα που της αναλογεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο προηγούμενο Eurogroup και απέστειλε νωρίτερα επιστολή στην οποία δηλώνει την πρόθεση να καταθέσει προτάσεις για όλες τις εκκρεμότητες που έχουν μπλοκάρει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η «επιστολή Τσακαλώτου» που εστάλη στους εκπροσώπους των δανειστών ενόψει και της σημερινής συνόδου του Δ.Σ. του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, δεν περιέχει αναλυτικές προτάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι μια γενική διατύπωση του σκεπτικού με το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει τις θέσεις της στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης από το οποίο εκ των πραγμάτων τρέφει κανείς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.

Είναι ήδη γνωστό, και δια της επιστολής επιβεβαιώνεται, πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί την επέκταση του υφιστάμενη «κόφτη» δαπανών ο οποίος θα πάρει τη μορφή ενός μηχανισμού «διευρυμένων εγγυήσεων» για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις των δημοσίων εσόδων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασής της. Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περιγράψει αναλυτικά κάποιες από τις κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η κυβέρνηση εμμένει προς το παρόν στην θέση ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να περιγραφούν αλλά όχι να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, ενώ ένα από τα πολλά ερωτηματικά είναι αν οι δανειστές θα ζητήσουν την ενεργοποίηση κάποιων εξ' αυτών είτε στον τομέα των δαπανών είτε στο μέτωπο των εσόδων προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά του 2018 που προσδιορίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.  

Στον αντίποδα των μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει ως αντάλλαγμα μια συνολική συμφωνία για την περίοδο μετά το 2018 που θα περιλαμβάνει αφενός μια ισχυρότερη εγγύηση εκ μέρους του Eurogroup για την έκταση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων μείωσης του χρέους, όσο και μια συμφωνία για διαφορετική κατανομή του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική πρόταση θα είναι να διατηρηθεί ο στόχος στο 3,5% αλλά ποσοστό 1% από τα πλεονάσματα να μην διοχετεύεται για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά για την μείωση των φόρων και των εισφορών ή για άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Β. Γεώργας