Ποιοι και γιατί σόρταραν τα ελληνικά ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι και γιατί σόρταραν τα ελληνικά ομόλογα

Σε σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων είχαν επιδοθεί τα hedge funds πριν τις εκλογές, ποντάροντας σε πτώση των τιμών τους στο ενδεχόμενο «πολιτικής παράλυσης». H συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν δανειστεί τα hedge funds για ανοικτές πωλήσεις αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 την περασμένη εβδομάδα, πάνω από $500 εκατ. από $65 εκατ. στο ξεκίνημα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα είχαν καλύτερη απόδοση από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών φέτος και τον προηγούμενο μήνα ο οίκος S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας από «σταθερές» σε «θετικές» ενόψει επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που η Ελλάδα απώλεσε το 2010.

Το spread, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ελληνικά και γερμανικά 10ετη ομόλογα που είναι ενδεικτική της αντίληψης ρίσκου στην αγορά, έχει συρρικνωθεί στις 150 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα από τις 280 μβ τον Οκτώβριο.

Οπως αναφέρουν αναλυτές της ING, η προοπτική των εκλογών δεν φρενάρησε την πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι βέβαιο.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 4,04% και είναι χαμηλότερη από αυτή του αντίστοιχου ιταλικού που είναι στο 4,3%, παρόλο που η Ιταλία κατέχει την επενδυτική βαθμίδα.

Στην Rabobank εκτιμούν οτι η κερδοσκοπική τακτική των hedge funds έχει λογική. Αν το κυβερνών κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτό θα φέρει αβεβαιότητα στις αγορές.

Παρά την αύξηση του όγκου ομολόγων που έχουν σορτάρει, η ποσότητα παραμένει μικρό ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους που ανέρχεται γύρω στα $400 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από τους επίσημους δανειστές της χώρας και όχι από ιδιώτες επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους την προηγούμενη δεκαετία, οι θέσεις short στα ελληνικά ομόλογα είχαν φτάσει πάνω από τα $15 δισ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης για χρόνια, αλλά η οικονομία της πετυχαίνει δυνατές επιδόσεις σήμερα με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,9% το 2022. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 206% την περίοδο της πανδημίας, αλλά πέρυσι υποχώρησε στο 171%.