Στα 2,88 δισ. οι επενδύσεις σε λογισμικό και πληροφορική στην Ελλάδα

Στα 2,88 δισ. οι επενδύσεις σε λογισμικό και πληροφορική στην Ελλάδα

Σε 2,88 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων σε λογισμικό και πληροφορική που εισέρρευσαν στην Ελλάδα το 2022. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης Attractiveness Survey Ελλάδα 2023, που πραγματοποίησε η EY. Επί συνόλου κεφαλαίων 7,2 δισ.ευρώ που εισέρρευσαν στη χώρα μας το 2022 και αφορούν σε άμεσες ξένες επενδύσεις, το 40% κατευθύνθηκε στους κλάδους Λογισμικού και Πληροφορικής.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αφορά το ρυθμό πραγματοποίησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα «έτρεξαν» το 2022 με αύξηση 57%, πραγματοποιώντας ρεκόρ 20ετίας. Μάλιστα, αθροιστικά οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των επενδύσεων από το 2000 ως το 2022.

Η επενδυτική κινητικότητα στους τομείς λογισμικού και Πληροφορικής, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΥ, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της χώρας να εξελιχθεί σε hub καινοτομίας, καθώς και την προοπτική της επιτάχυνσης του ψηφιακού της μετασχηματισμού. 

Σημαντική συμμετοχή στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων είχαν, επίσης, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (19%, έναντι 15% την προηγούμενη εικοσαετία, και 13% στην Ευρώπη) και η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (9%, έναντι 3% και 5% αντίστοιχα). 

Θα πρέπει να αποτελέσει πηγή προβληματισμού η υποχώρηση των κλάδων των μεταφορών και logistics στο 6% και της αγροδιατροφής στο 2% από 20% το 2021, καθώς και οι δύο κλάδοι συνδέονται με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη γεωγραφική της θέση στη νοτιοανατολική «πύλη» της Ευρώπης και την ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων. 

Ποιοτικά στοιχεία και μεταβολές

Ενδιαφέροντα, όμως είναι και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των επενδύσεων  κατευθύνεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. 

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, με 26% του συνόλου, από 13% το 2021, μια δραστηριότητα με σημαντικές προοπτικές που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με 24%. 

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των Internet Data Centers (13%, έναντι 3% πέρσι και μόλις 1% στην Ευρώπη), των Shared Services Centers (13%, έναντι 3% στην Ευρώπη) και της έρευνας και ανάπτυξης (11%, έναντι 7% τα προηγούμενα χρόνια και 10% στην Ευρώπη). 

Τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ, μία δραστηριότητα που χαρακτηρίζει συνήθως οικονομίες σε πρώιμη φάση ανάπτυξης -  η οποία μεταξύ 2000 και 2021 είχε απορροφήσει το 49% των επενδύσεων - περιορίστηκαν στο 13%, κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα (14%). 

Το εντυπωσιακό 30% των επενδύσεων που κατευθύνθηκαν το 2021 στη δημιουργία κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων περιορίστηκε στο 11% το 2022, αλλά εξακολουθεί να κινείται πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης που είναι 8%.

Αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, αποτελεί η υποχώρηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και των logistics στο 6%, από 20% και 17% αντίστοιχα το 2021, και σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εικοσαετία (20% και 8% αντίστοιχα), αλλά και το σύνολο της Ευρώπης (29% και 10%). 

 

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στις επενδύσεις

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων, αλλά και ένα εν δυνάμει τεχνολογικό hub είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, η οποία το 2022 εκτοξεύτηκε στο 40% από 23% το 2021, με τις μισές από τις επενδύσεις αυτές να αφορούν το λογισμικό και τις υπηρεσίες πληροφορικής. 

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο για το σύνολο της Ευρώπης. 

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ΑΞΕ που προήλθε από την Ευρώπη, το οποίο φτάνει το 60% στο σύνολο της ηπείρου, στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 51%, εκ των οποίων 38% από την Ε.Ε. Η Γερμανία (13% από 7%) εκτόπισε το Ηνωμένο Βασί- λειο (11% από 17%) από τη δεύτερη θέση. Σχετικά σημαντική είναι και η παρουσία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ισπανίας (4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάταξη φέτος έχουν προστεθεί η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελβετία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν πέρσι, παρότι συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι μεγαλύτερων επενδυτριών χωρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.