Του Γιώργου Φιντικάκη
Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ι. Μανιάτης, το θέμα που αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος» ότι εξαιτίας των νέων αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, έχουν φέτος «κοπεί» από το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, 230-250.000 καταναλωτές, αριθμός υπερδιπλάσιος έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις ή το 35% από τους μέχρι πρότινος 700.000 δικαιούχους ΚΟΤ, βρίσκονται πλέον σε μια «γκρίζα ζώνη», και είδαν ή πρόκειται να δουν μέσα στο φθινόπωρο, το λογαριασμό τους να εκτινάσσεται έως και 42%, όσο η μέγιστη έκπτωση την οποία και έχασαν, ενώ σε άλλους έχει ήδη κοπεί το ρεύμα.
Στην ερώτηση του ο κ. Μανιάτης ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ακριβή ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των σημερινών δικαιούχων σε σχέση με όσους ήταν τον Ιανουάριο του 2015, τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και ξεχωριστά ανά νομό.
Στην ερώτηση του ο πρώην υπουργός Ενέργειας, θυμίζει ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011, με σκοπό να ενισχυθούν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Τότε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τις σχετικές προβλέψεις.
Επισημαίνει επίσης ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΟΤ γύρω στις 700.000 οικογένειες, και ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι δεν ήταν αρκετά ευαίσθητη και όφειλε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θυμίζει ότι την εποχή εκείνη ο κ. Α. Τσίπρας καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και τον κατηγορεί ως υπεύθυνο και υπόλογο για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο τόσο της ΔΕΗ όσο και των νοικοκυρών.
Θυμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβε το 2015 χρέη πολιτών προς τη ΔΕΗ ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σήμερα τα έχει εκτινάξει στα 3,1 δισ ευρώ, φουσκώνοντας τα περαιτέρω με την απένταξη από το ΚΟΤ, 250.000 καταναλωτών.
Διότι επειδή ένα μεγάλο τους τμήμα δεν αντέχει να καταβάλει υψηλότερα τιμολόγια έως και 42%, έχει ξεκινήσει διαδικασίες ένταξης σε διακανονισμό, φουσκώνοντας περαιτέρω το βουνό από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα οποία της οφείλουν πάνω από δύο εκατομμύρια πελάτες.
Από τα επίπεδα των 2,8 δισ ευρώ, τα οποία είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, ο ίδιος ο επικεφαλής της, Μ. Παναγιωτάκης, τώρα, μετά και τις εξελίξεις στο ΚΟΤ, προφανώς αυτά αυξάνονται περαιτέρω.
Φωτογραφία intime news