Η Valneva (VLA PARIS) δημιουργήθηκε το 2012, με στόχο την παρασκευή εξειδικευμένων εμβολίων για ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν λίγες επιλογές πρόληψης και θεραπείας.
Όταν εμφανίστηκε η Covid – 19, δύο εμβόλιά της είχαν ήδη εγκριθεί, ένα για την χολέρα και ένα για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ενώ δύο βρίσκονταν στην φάση των κλινικών δοκιμών, ένα για την νόσο του Lyme και ένα για τον ιό Chikungunya.
Η εταιρεία αποφάσισε τότε πως θα έπρεπε να προσπαθήσει και αυτή να παρασκευάσει ένα εμβόλιο για την προστασία από την Covid – 19.
Η Valneva αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει την μέθοδο του Messenger RNA ή του αδενοϊού, όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά τη μέθοδο των «απενεργοποιημένων εμβολίων», βασιζόμενη και στην μέχρι τότε εμπειρία της από την κατασκευή εμβολίων.
Σε αντίθεση με τις δύο άλλες μεθόδους, οι οποίες «επιτίθενται» σε ένα μέρος του ιού, η μέθοδος των απενεργοποιημένων εμβολίων, που είναι γνωστή εδώ και εκατό χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί στα εμβόλια κατά της πολυομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α δουλεύει ως εξής: Ένας ολόκληρος ιός που έχει ήδη εξουδετερωθεί, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ανοσία στον οργανισμό, χωρίς να τον μολύνει.
Το κακό αυτής της μεθόδου είναι πως συνήθως δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο ανοσίας με τα άλλα εμβόλια και έτσι απαιτούνται επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί για την διατήρηση της ανοσίας.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αρχικά η Valneva υπέθεσε πως το εμβόλιό της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ενισχυτικό (booster) της ανοσίας για μέρος του πληθυσμού που είναι περισσότερο ευάλωτο στον ιό, όπως άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και έγκυες, αφού θα έχει εμβολιαστεί αρχικά με ένα από τα άλλα εμβόλια.
Το καλό όμως των «απενεργοποιημένων εμβολίων» είναι πως επειδή βασίζονται σε έναν ολόκληρο ιό, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μεταλλάξεις του ιού.
Όταν η Valneva ξεκίνησε τις προσπάθειες για την παρασκευή του εμβολίου της, δεν είχαμε δει ακόμα σημαντικές μεταλλάξεις του ιού. Τώρα όμως έχει ήδη γίνει φανερό πως οι μεταλλάξεις είναι πολλές και κάποιες από αυτές είναι αρκετά επικίνδυνες και δύσκολες στην αντιμετώπιση.
Αυτό σημαίνει πως αν το εμβόλιο εγκριθεί, θα είναι το μόνο διαθέσιμο από ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρεία που θα μπορεί να προσφέρει - θεωρητικά τουλάχιστον - υψηλό επίπεδο προστασίας από όλες τις μεταλλάξεις (ήδη υπάρχουν δύο κινεζικά που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο).
Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία, μετά τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει η αγγλική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα μεγάλα προβλήματα με την ινδική, ένα εμβόλιο με τέτοια χαρακτηριστικά θα γίνει σίγουρα περιζήτητο.
Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Valneva αφού οι πρώτες δύο φάσεις των δοκιμών ήταν αρκετά ενθαρρυντικές. Αν τα πράγματα πάνε καλά, η έγκρισή του θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως θα είναι το πρώτο του οποίου η δοκιμή θα γίνει όχι απέναντι σε ένα εικονικό εμβόλιο (Placebo), αλλά σε ένα πραγματικό, αυτό της AstraZeneca.
Αυτό σημαίνει πως αν το εμβόλιο της Valneva δείξει στις δοκιμές χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από αυτό της Astra Zeneca, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην εγκριθεί.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τα άλλα εμβόλια, η Valneva δεν έχει συνάψει πολλές συμφωνίες για την διανομή του πριν λάβει την έγκριση των αρχών.
Για την ακρίβεια, η μοναδική σημαντική συμφωνία είναι με το Ηνωμένο Βασίλειο, για 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2025. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενίσχυσε, πέρυσι το καλοκαίρι, την εταιρεία με 18 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις έρευνές της στις εγκαταστάσεις της στην Σκωτία.
Οι προσπάθειες για σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καρποφορήσει. Κι αυτό επειδή πιθανότητα η Valneva συμφώνησε πρώτα με το Ηνωμένο Βασίλειο και δεσμεύτηκε να παραδώσει σε αυτό τα πρώτα εμβόλια που θα παρασκευάσει, κάτι που μάλλον δεν άρεσε και πολύ στις Ευρωπαϊκές αρχές.
Παρά το ότι η Valneva έχει καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με τις άλλες εταιρείες στην «κούρσα» παρασκευής εμβολίου, το γεγονός πως το δικό της μπορεί να αναδειχθεί σε ένα είδος «υπερεμβολίου» που θα προστατεύει τον πληθυσμό απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αγορά.
Η μετοχή της, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Παρισιού, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών και η εταιρεία αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί.
Την περασμένη Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα εκδώσει 7 εκατομμύρια νέες μετοχές που θα πουλήσει σε επενδυτές με σκοπό να εισπράξει περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω εξέλιξη όλων των εμβολίων της.
Ταυτόχρονα με αυτή την έκδοση, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Valneva στο χρηματιστήριο Nasdaq, παράλληλα με το Παρίσι, με το σύμβολο VALN (εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η μία μετοχή στο Nasdaq θα αντιστοιχεί με δύο στο Παρίσι).
Στην περίπτωση που το «υπερεμβόλιο» καταφέρει να πάρει την έγκριση των αρμοδίων αρχών, η ανταμοιβή για τους μετόχους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη.
Η αξία του συμβολαίου με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 10 φορές όσο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2020. Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα συμβόλαια, ακόμα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το όφελος για την Valneva αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Αυτή την στιγμή, με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και την τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Παρισιού στα 14,01 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,56 δισ. δολάρια. Αν το εμβόλιο δεν πάρει την έγκριση, η τιμή αυτή θα αποδειχθεί αρκετά ακριβή, αν όμως τα καταφέρει, σύντομα θα φαίνεται πολύ φθηνή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες