Επί δύο εβδομάδες διεξήχθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, μιας και 31 Ιουλίου εξέπνευσαν τα πρώτα μέτρα στήριξης.
O πρόεδρος των ΗΠΑ, αποκάλυψε το Σάββατο το νέο σχέδιο βοήθειας σε εκατομμύρια Αμερικανούς που μαστίζονται από την ανεργία, υπογράφοντας 4 διατάγματα και υποστηρίζοντας ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο προκειμένου να διανεμηθούν γρήγορα τα νέα πακέτα στήριξης.
Προβλέπεται λοιπόν πάγωμα των μισθολογικών φορολογικών εισφορών, χορήγηση επιδόματος ανεργίας 400 δολαρίων ανά εβδομάδα, προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών που απειλούνται με έξωση και αναστολή της καταβολής δόσεων φοιτητικών δανείων.
Κίνηση πολιτικής τακτικής μιας και ο Τραμπ κατά τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν;
Πολύ πιθανόν μιας και δεδομένου ότι το Κογκρέσο παίρνει τις δημοσιονομικές αποφάσεις, τα διατάγματα Τραμπ πιθανότατα να αμφισβητηθούν. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι «καλές του προθέσεις» δεν θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να κλείσουν την ψαλίδα της διαφοράς από τον πολιτικό του αντίπαλο.
Τουλάχιστον όσον αφορά εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν θα υπεραναλύσουν τις ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα όσον αφορά τις εισφορές...δεν θα ακυρωθούν, αλλά θα παγώσουν. Το ζήσαμε και στην χώρα μας για κάποιους μήνες. Πόσο επί της ουσίας μπορεί να βοηθήσει όμως, όταν ο τζίρος πολλών επιχειρηματιών/ελεύθερων επαγγελματιών πνέει τα λοίσθια λόγω της πανδημίας και απλά θα τις βρουν μπροστά τους λίγους μήνες αργότερα;
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Δημοκρατικοί ασκούσαν πίεση για να καταρτιστεί ένα πολύ πιο μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, 3 τρισ. δολαρίων, με γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων ανά εβδομάδα, έναντι του σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων ύψους 1 τρισ. δολάρια.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι αρκετά κατά την άποψη της στήλης για να αναχαιτήσουν την ύφεση που έχει σφιχταγκαλιάσει τις περισσότερες πολιτείες.
Δείτε τα σήματα της αγοράς ομολόγων. Οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μια σαφή ένδειξη των απαισιόδοξων προσδοκιών για τις προοπτικές της οικονομίας.
Το ίδιο μήνυμα παίρνουμε και από τον χρυσό, ο οποίος πλέον είναι πάνω από τα 2000 δολάρια/ουγγιά.
Αλλά και τα εμπορεύματα της πραγματικής οικονομίας υποδεικνύουν την ίδια απαισιοδοξία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.
Το πετρέλαιο Brent μετά από 22 εβδομάδες παλεύει να κατοχυρώσει την ζώνη των 45 δολαρίων /βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 43 δολάρια/βαρέλι, με τις πετρελαϊκές η μια μετά την άλλη να προβαίνουν σε ανακοινώσεις για μείωση των επιπέδων κερδοφορίας τους, αλλά και των μελλοντικών επιπέδων των κερδών.
Μια ματιά στον πετρελαϊκό κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας αρκεί. Η Aramco ανακοίνωσε χτες βουτιά 73,4% των καθαρών κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση.
Βέβαια πολλοί θα αντιτάξουν το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών, προκειμένου να δικαιολογήσουν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διεθνούς οικονομίας.
Ποιές εταιρείες όμως ηγούνται αυτού του ράλι; Οι μετοχές του Nasdaq 100 αύξησαν την κεφαλοποίηση τους κατά 2,9 τρισ. δολάρια φέτος. Παρατηρείστε ποιές είναι οι πρωταγωνίστριες.
Μήπως οι εταιρείες που οδηγούν το ράλι είναι ακριβώς αυτές που επωφελούνται από τις «κοινωνικές αποστάσεις» και το νέο προφίλ εργασίας/διασκέδασης που έχει επιβάλει ο SARS CoV-19;
(σ.μ δείτε το άρθρο για τους πρωταγωνιστές της μετα-covid εποχής).
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Σύμφωνα με έρευνα της CreditCards πάνω από το 40% των ανθρώπων που προ πανδημίας ξόδευαν χρήματα σε εισιτήρια κινηματογράφου/εκδηλώσεις/αθλητικές διοργανώσεις σχεδόν έχουν μηδενίσει πλέον τα συγκεκριμένα έξοδα.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη έρευνα των Bloomberg και Morning Consult, σύμφωνα με την οποία οι μισοί Αμερικανοί αποφεύγουν τα μπαρ.
Πώς προτιμούν πλέον να περνάνε τον ελεύθερο τους χρόνο;
H απάντηση κρύβεται στα κέρδη –ρεκόρ β τριμήνου της Amazon, της Apple ή της Netflix, η οποία πρόσθεσε 10,1 εκατομμύρια νέους συνδρομητές το τελευταίο τρίμηνο. Η Wayfair είναι άλλο ένα παράδειγμα με πωλήσεις 4,3 δισ. δολάρια, ήτοι αυξημένες πάνω από το 80%.
Μήπως η τρελή άνοδος αυτών των εταιρειών προεξοφλεί ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, όχι και τόσο προσωρινή δυστυχώς, με την οικονομική αναταραχή μπροστά μας;
Κατά ένα περίεργο τρόπο τελικά, όλα τα assets, εμπορεύματα, ομόλογα και μετοχές εκπέμπουν το ίδιο ακριβώς μήνυμα: Ίσως πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.
Αποποίηση Ευθύνης
ο υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.