Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Βροχή νομοσχεδίων αναμένεται εντός της εβδομάδας, με την κυβέρνηση να μοιράζει χρήμα, ευκολίες και υποσχέσεις, μετά από μία σκληρή τετραετία με υψηλές και δυσβάσταχτες εισφορές. Ήδη οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους το νέο πλαίσιο που αντικαθιστά το νόμο Κατσέλη, και για το οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.
Στην περίπτωση που δεν εκφράσουν αντιρρήσεις, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Βέβαια, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με σωρεία διατάξεων που αφορούν τόσο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που ξέχασε να υλοποιήσει η κυβέρνηση αλλά και ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που εκκρεμούν με κύριο τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία, η οποία θα ενεργοποιηθεί εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι εταίροι μας πιέζουν την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσεις στις αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χρέη προς τους προμηθευτές έτσι ώστε η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή τους που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου να είναι θετική. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα είναι θετική η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup για την καταβολή της δόσης που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Αν και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να νοιάζεται πάρα πολύ για τα χρήματα (άραγε γιατί) ωστόσο μία θετική έκθεση θα κάνει καλή εντύπωση στις αγορές εάν και εφόσον αποφασισθεί η έκδοση δεκαετούς ομολόγου.
Υπενθυμίζεται ότι το 1 δισ. ευρώ αφορά κέρδη (750 εκατ. ευρώ) επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τη μείωση επιτοκίου (250 εκατ. ευρώ) σε δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM. Μετά από την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό κόστος και την επόμενη έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενδεχομένως ενός 10ετούς ομολόγου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στους θεσμούς τις προσεχείς μέρες τη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία, τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ρύθμισης μέχρι 120 δόσεις, αλλά και την παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά έως το τέλος του 2019.
Ελέω των ευρωεκλογών κατά πάσα πιθανότητα (υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει το ζήτημα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί θα δεχθούν να μην αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μια απόφαση που έχει πάρει μονομερώς η κυβέρνηση και ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου και ενδεχομένως τη ρύθμιση της εφορίας που είναι έτοιμη.