Οι οριακές διακυμάνσεις χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον ΓΔΧΑ να κινείται σε ένα εύρος μικρότερο των έξι μονάδων, καθώς οι λίγοι ενεργοί επενδυτές δεν έδειξαν διαθέσεις να αλλάξουν τις ισορροπίες, λόγω και έλλειψης καταλυτών και ενώ απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Από την άλλη, ίσως να ήταν και παράλειψη να μην αναφερθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές, με λίγες εντολές στις τελικές δημοπρασίες, κατόρθωσαν να κλείσουν γενικό δείκτη και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο χαμηλό ημέρας, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά και τίποτα.
Επιφυλακτική η εικόνα για τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, αν συνυπολογιστούν και οι χθεσινές απώλειες, με την Société Générale να δίνει την εξήγηση αναφέροντας πως «το QT ξεκινά τον Μάρτιο του 2023 και η ΕΚΤ δεν έχει εμπειρία για τον πραγματικό του αντίκτυπο στην αγορά και την οικονομία. Η ανάγκη, ωστόσο, για μείωση του τεράστιου ισολογισμού της ΕΚΤ, που κινείται λίγο χαμηλότερα από τα 9 τρισ. ευρώ, σημαίνει ότι θα επιταχύνει σύντομα την ποσοτική σύσφιξη και υπάρχει έτσι το ενδεχόμενο οι επανεπενδύσεις του PEPP να τελειώσουν νωρίτερα από ότι έχει (αρχικά) ανακοινωθεί. Αυτό σημαίνει πως η στήριξη της ΕΚΤ στα ομόλογα, έστω και έμμεσα μέσω των επανεπενδύσεων, δεν θα υπάρχει ούτε στο ελάχιστο, πολύ σύντομα, με την αγορά να μετατρέπεται έτσι στον απόλυτο κριτή του προφίλ κινδύνου των χωρών και συνεπώς της κατεύθυνσης του κόστους δανεισμού τους».
Εν τω μεταξύ, «με τον ταχύτερο εβδομαδιαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ πούλησαν μετοχές οι επενδυτές στην Wall Street το επταήμερο μέχρι την Τετάρτη», σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, η οποία αποδίδει τη «μαζική φυγή» και σε φορολογικούς λόγους. Ειδικότερα, την εβδομάδα έως την Τετάρτη οι επενδυτές πούλησαν μετοχές συνολικής αξίας $41,9 δισ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς δεν ήταν λίγοι οι απόντες τόσο από πλευράς επενδυτών, όσο και από πλευράς επαγγελματιών του χώρου.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η πρώτη συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία αφορούσε την υποβολή, από πλευράς βασικών μετόχων, προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το Πλαίσιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Γεράρδος, ο οποίος κατέχει άμεσα το 66,71% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, ο οποίος κατέχει άμεσα το 15,47% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, υπέγραψαν συμφωνία μετόχων, με την οποία συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συντονιστούν μεταξύ τους προκειμένου να επιδιώξουν κοινούς στρατηγικούς στόχους ως προς τον έλεγχο της εταιρείας και τη διαγραφή της από το Χ.Α. Η δημόσια πρόταση προσφέρει αντάλλαγμα 4,58 ευρώ ανά μετοχή.
Να σημειωθεί ότι κατόπιν απόφασης του Χ.Α. και μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της Πλαίσιο άλλαξε από +30%, σε +45,40%. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν μεταβάλλεται.
Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα χρονιά, έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. τέσσερις εισηγμένες και πιο συγκεκριμένα οι ΒΥΤΕ (παραμένει έμμεσα στο Χ.Α., λόγω ανταλλαγής με μετοχές της ΙΝΤΕΚ), ΕΥΠΙΚ, ΚΜΟΛ και ΝΙΚΑΣ.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο σενάριο, που θέλει η εγχώρια αγορά να συνεχίσει να ταλαιπωρείται μεταξύ 900 και 950 μονάδων, εκτός και εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα δώσει την διαφυγή προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ από το ξεκίνημα του νέου χρόνου, θα μπει πιο δυνατά στην εξίσωση και ο παράγοντας των βουλευτικών εκλογών.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 640,56 (+0,01%) και 632,8 μονάδων (-1,2%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 633,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.
Μεταξύ 926,19 (+0,22%) και 921,31 μονάδων (-0,31%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 921,25 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,32%%.
Ο τζίρος στα 36,5 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΕΛΠΕ (+1,91%) και ΕΥΔΑΠ (+1,06%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΑΛΦΑ (-1,09%), ΠΕΙΡ (-1,90%), ΒΙΟ (-2,44%), ΔΕΗ (-1,13%) και ΜΠΕΛΑ (-1,08%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΠΛΑΙΣ (+45,4%), ΧΑΙΔΕ (+9,88%), ΛΥΚ (+6,72%), ΙΝΚΑΤ (+6,04%) και ΑΤΤΙΚΑ (+4,33%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 150.841.472 νέες (ΚO) μετοχές της Lavipharm (-17,75%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 167.868.482 και από σήμερα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.