Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε έξι χώρες, αναμεσά τους την Ισπανία και την Ιταλία, πως ο προϋπολογισμός τους για τον επόμενο χρόνο θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Ένωσης και τις κάλεσε να λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αναφέρει το MarketWatch.
Οι συστάσεις, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο οι οικονομίες της ευρωζώνης να κρατήσουν τα δημοσιονομικά τους υπό έλεγχο, έρχονται σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως προειδοποίησε την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Φιλανδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία για τις ανησυχίες της όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων τους.
«Έχουμε εντοπίσει έξι χώρες των οποίων οι δημοσιονομικές στρατηγικές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τήρηση των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
«Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το λόγο στέλνουμε μια έγκαιρη προειδοποίηση σήμερα», προσέθεσε.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εισήγαγε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες το 2013 για τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, ως απάντηση στην κρίση του κρατικού χρέους που είχε απειλήσει το μέλλον της ευρωζώνης.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αξιολογούν τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Σε περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρά προβλήματα, οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να εκδώσουν επίσημες συστάσεις που ίσως οδηγήσουν σε πρόστιμα σε βάρος των κυβερνήσεων που αρνούνται να τις ακολουθήσουν.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συμφώνου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τα ελλείματα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ.
Οι συστάσεις που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη είχαν ως στόχο να προειδοποιήσουν τις χώρες που χρειάζεται να επανεξετάσουν μεσοπρόθεσμα τον προϋπολογισμό τους ώστε να διορθώσουν τυχόν αποκλίσεις. Οι χώρες θα υποβάλουν τον προϋπολογισμό τους τον Απρίλιο, ενώ η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσο έλαβαν τα αναγκαία μέτρα το Μάιο.
Σε περίπτωση που οι έξι χώρες δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ενδέχεται να τεθούν υπό επιτήρηση μέσω μιας αυστηρότερης παρακολούθησης της οικονομίας τους και ενδέχεται να τους επιβληθούν πρόστιμα αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Ωστόσο, οι συστάσεις μπορεί να μην οδηγήσουν κατ'' ανάγκη όλες τις χώρες στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού τους.
Αντί να μειώσει τις δαπάνες της, η Ισπανία ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ να χαλαρώσει το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, κάτι που έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες.