Τ. Χανιώτης: Ανάγκη για ταχύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ

Τ. Χανιώτης: Ανάγκη για ταχύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ

Την ανάγκη να "τρέξει" ταχύτερα η εφαρμογή του συστήματος προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τόνισε ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, από το βήμα διεθνούς συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

"Ταλέντο και γνώση υπάρχουν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χανιώτης, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αξιοποιώντας στην επόμενη επταετία ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και μεγάλες επιδοτήσεις. "Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη η χώρα μας να εισέλθει στη συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα" ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η νέα ΚΑΠ θέτει δύσκολες απαιτήσεις προσαρμογής για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία, λόγω της αναδιανομής των επιδοτήσεων και τη στροφή στο περιβάλλον, την καινοτομία και την έρευνα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα είναι μεγάλες, σημείωσε ο κ. Χανιώτης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων, ώστε να μην πάνε χαμένοι οι κοινοτικοί πόροι που θα διατεθούν και οι οποίοι "καταγράφονται περισσότεροι έναντι αυτών που θα λάβει το υπόλοιπο 96% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας". Είναι -υπογράμμισε- μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Υπάρχει τρόπος οι αγρότες να βρουν ίδια κεφάλαια

Ο πρώην υπηρεσιακός υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριος Μελάς πρότεινε, από το βήμα του συνεδρίου, δύο τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία εξεύρεσης ίδιων πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο ένας, όπως επισήμανε, αφορά τη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτεΠ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, ώστε με εχέγγυο (collateral) το ίδιο το πρόγραμμα, να καλυφθεί η χρηματοδότηση. Τόνισε δε, ότι με κρατική παρέμβαση προς τις εμπορικές τράπεζες, θα μπορούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν μέρος της χρηματοδότησης, καθώς πάλι με εχέγγυο τις δράσεις του προγράμματος, μπορούν να εξασφαλίσουν από την ΕΤΕπ, ως και δεκαπλάσια δάνεια από τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια και με χαμηλό επιτόκιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μελάς επισήμανε ότι η ελληνική γεωργία και ευρύτερα ο αγροτοδιατροφικός τομέας, επιτυγχάνοντας σταθερή αύξηση εξαγωγών στα χρόνια της κρίσης, απέδειξε ότι διαθέτει πολύ καλά αντανακλαστικά.

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, στηρίζοντας σημαντικά και την κτηνοτροφία και τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές, υπογράμμισε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών κυβερνήσεων αναλώθηκε στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τον αγροτικό τομέα.

Υπάρχουν αναπτυξιακές προκλήσεις, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει δυναμικά, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι αυτές είναι η αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα κατά 60% ως το 2050 και η επιστροφή μεγάλου αριθμού του πληθυσμού στην ύπαιθρο, αναζητώντας δουλειά.

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Δημήτρης Καραβασίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής στο οικολογικό βαμβάκι.

Όπως είπε, ο ΣΕΒΕ έχει τη δική του πρόταση και επισήμανε ότι με την παραγωγή οικολογικού βαμβακιού, η Ελλάδα μπορεί να δώσει την ποιοτική απάντηση στα πολλά προβλήματα με τις βαριές αλλεργίες που προκλήθηκαν από τα υφάσματα που χρησιμοποιούν στην Ασία εξαγωγείς βρεφικών και παιδικών ενδυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ