Τ. Πετρόπουλος: Να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα προς τους εργαζόμενους η Εθνική Τράπεζα για τον ΛΕΠΕΤΕ

Τ. Πετρόπουλος: Να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα προς τους εργαζόμενους η Εθνική Τράπεζα για τον ΛΕΠΕΤΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) έστειλε πριν από λίγο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Αιτία για την οργισμένη αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας προκαλεί επιστολή που έλαβαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ενημερώνονται ότι η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ μετά τον Οκτώβριο του 2017, με κύριο επιχείρημα τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Η δημόσια "επίπληξη" προς τη διοίκηση της Εθνικής, από τον υφυπουργό συνοδεύτηκε και με την προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την παραβίαση των όσων ορίζει ο κανονισμός για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη λήψη απόφασης. Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε σε αυστηρό τόνο την Εθνική να διαπραγματευτεί άμεσα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέχρι την εξεύρεση λύσης. "Πραγματικά, απορώ γιατί ούτε η τωρινή ούτε και οι προηγούμενες διοικήσεις κάθισαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να βρουν λύση στο θέμα, είναι επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας. Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρέπει να καθίσουν, να ξημεροβραδιαστούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις. Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν", είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τη διοίκηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το σύλλογο εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το όλο θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χαράς Καφαντάρη η οποία υπενθύμισε ότι το ΛΕΠΕΤΕ είναι ειδικός λογαριασμός που λειτουργεί από το 1949 για τις ανάγκες επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι πόροι του είναι οι εισφορές εργαζομένων και της Τράπεζας κατά 3,5% και 9,5% αντίστοιχα. Στο λογαριασμό είναι ασφαλισμένοι 4.900 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα ενώ οι συνταξιούχοι είναι περί τους 16.500.

Ο Λογαριασμός ιδρύθηκε το 1949 λειτουργεί αλλά, όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συντριπτικό πλήγμα για την πορεία του αποτελεί ο Ν. 3371/2005 που προέβλεψε ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στην Εθνική από 1.1.2005 και μετά, θα ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Με τη ρύθμιση αυτή ο λογαριασμός γίνεται κλειστό σχήμα αφού δεν υπάρχουν πλέον εισφορές νέων εργαζομένων. Επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ αποτέλεσαν και τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας ενώ "δεν έχουν καταβληθεί από την τράπεζα τα αναλογούντα ποσά που προβλέπονται από τον 3371/2005", είπε η κ. Καφαντάρη η οποία υπογράμμισε ότι φτάνουν τελεσίγραφα στους εργαζόμενους για τη διακοπή της επικουρικής παροχής αν και τα στελέχη λαμβάνουν υψηλά μπόνους που δεν υπόκεινται μάλιστα σε ασφαλιστικές εισφορές και ενώ "η Εθνική τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις συμβούλων, χρυσά συμβόλαια με ειδικούς και εταιρείες, outsourcing εργασίες, θέματα που επιβαρύνουν τα έξοδα της τράπεζας αλλά κατά τη λογική της διοίκησης της οι επικουρικές παροχές που αποτελούν και συμβατική της υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους, αποτελούν κίνδυνο".

"Ο ΛΕΠΕΤΕ στήριξε την τράπεζα όλα τα χρόνια, από τη δημιουργία του ακόμα", είπε ο υφυπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι για τη χρηματοδότηση του οι εργαζόμενοι της Εθνικής αγόρασαν μετοχές της ΕΤΕ, οι δε παροχές διοικούνται από τη Διεύθυνση Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων της ίδιας της Τράπεζας. Ο κ. Πετρόπουλος θύμισε ακόμη ότι από το 2005, με εκθέσεις της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επισημάνει την υποχρέωση της διοίκησης να βρει λύση στο θέμα με διαπραγματεύσεις. "Η Τράπεζα, αντί να θέτει το ζήτημα με τρόπο που θα έχει δραματικές συνέπειες, οφείλει να διαπραγματευτεί και να βρει την πρέπουσα λύση. Είναι γεγονός ότι η αποχή της τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια από μια σώφρονα διαχείριση του θέματος έχει οδηγήσει την κατάσταση εδώ,", είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC