Στις 21 Απριλίου η Standard and Poor’s δεν αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επιστρέφοντας στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα που της στέρησε προ 14 ετών όμως είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίσει τις προοπτικές της οικονομίας θετικές δείχνοντας ότι η επίτευξη του εθνικού στόχου το φθινόπωρο με την επόμενη έκθεση είναι εφικτή.
Στις 24 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται ότι θα… διαψεύσει τις χθεσινές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% το 2022 και αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ σημαντικά υψηλότερη του 176% του ΑΕΠ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα επιβεβαιωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το γενικό λογιστήριο του κράτους που βλέπουν ισοσκελισμένο – σε πρωτογενές επίπεδο- προϋπολογισμό για το αλλά και αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που βλέπει το ΔΝΤ δηλαδή κοντά στο 170% του ΑΕΠ.
Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι και το 2023 μπορεί να κλείσει με καλύτερες επιδόσεις και σε επίπεδο πρωτογενούς αποτέλεσματος -το ΔΝΤ βλέπει οριακό πλεόνασμα 0,4% αλλά το οικονομικό επιτελείο μιλάει ήδη για 1% δηλαδή πάνω από τον στόχο του 0,7% που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό- κατεβάζοντας την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και κοντά στο 160% ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο τρέχον έτος.
Σε τι θα βοηθήσει αυτό; Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στις τρεις προγραμματισμένες επανεκδόσεις ομολόγων και ουσιαστικά θα κλείσει το φετινό δανειακό πρόγραμμα της χώρας πριν καν ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την διαδικασία εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον δείκτη εμπιστοσύνης.
Οι ημέρες μετά το Πάσχα είναι πιθανό να φέρουν και άλλες καλές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 1ο τρίμηνο. Αναμένεται ότι και τον Μάρτιο θα υπάρξουν υπερβάσεις έναντι των στόχων κυρίως χάρη στα έσοδα από τον ΦΠΑ που φαίνεται να πηγαίνουν… σφαίρα και λόγω των υψηλότερων τιμών αλλά και λόγω της κατανάλωσης η οποία φαίνεται να «αντέχει» παρά την ακρίβεια. Άλλο ένα μήνυμα θα προκύψει αυτή τη φορά με αποδέκτη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό της (σ.σ γι’ αυτό απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2%) χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μέτρα στήριξης της κατανάλωσης. Είμαστε λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των προτάσεων της Κομισιόν για το καινούργιο Σύμφωνο Σταθερότητας και το να στέλνει τέτοια μηνύματα η Ελλάδα στην Ευρώπη είναι πολύ ουσιαστικό καθώς περιμένουμε να διαμορφωθούν οι στόχοι που θα πρέπει να επιτυγχάνουμε και το 2024 αλλά και τα επόμενα πολλά χρόνια.