Μετρημένες, κατακερματισμένες στο βάθος της επόμενης τετραετίας και στοχευμένες θα είναι οι παροχές που θα ενσωματώσει στο πρόγραμμα του κόμματός του ο πρωθυπουργός.
Το περιεχόμενό του ανακοινώνεται εντός της ημέρας και η κοστολόγησή του –για τα τέσσερα βασικά μέτρα που θα συνθέσουν τον «κορμό» στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να βγάλει ένα νούμερο της τάξεως των 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» θα περιλαμβάνει:
1. Τη σταδιακή –πιθανότατα σε τρεις δόσεις- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν πάνω από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες με αποτέλεσμα να υφίστανται ετήσια επιβάρυνση από 400 έως και 1000 ευρώ ετησίως. Η μείωση θα ξεκινήσει από το 2025 για να ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας. Το δημοσιονομικό κόστος στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου (δηλαδή την πλήρη κατάργηση) θα ανέλθει περίπου στα 440 εκατ. ευρώ.
2. Η αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες με παιδιά είναι απολύτως στοχευμένη παρέμβαση με δημοσιονομικό κόστος περίπου 80 εκατ. ευρώ η οποία θα ενεργοποιηθεί –εφόσον φυσικά ανανεωθεί η θητεία του κυβερνώντος κόμματος- από το 2024. Το αφορολόγητο για τους γονείς ενός παιδιού θα αυξηθεί από τα 9000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 10.000 ευρώ καθώς η έκπτωση φόρου θα ανέβει από τα 810 ευρώ που είναι σήμερα στα 900 ευρώ. Αυτή θα είναι και η διαφορά στην τσέπη των εργαζομένων με ένα παιδί: 90 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, το αφορολόγητο για όσους έχουν δύο παιδιά από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα θα πάει στα 11.000 ευρώ κ.ο.κ.
3. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επιπλέον μονάδα με τη μισή μονάδα να αφορά στους εργαζόμενους (και να μεταφράζεται με αύξηση του καθαρού μισθού) και την άλλη μισή τους εργοδότες. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα ξεκινήσει και αυτή από το 2025 και θα γίνει σε δόσεις καθώς το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα επηρεάσει τις εισφορές για τις συντάξεις ώστε να μην θιγεί το ύψος τους.
4. Την αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος αλλά έμμεσα επηρεάζει σειρά επιδομάτων μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.
Σκόπιμα, ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα «φορτωθεί» με πολλές εξαγγελίες καθώς του χρόνου θα πρέπει να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πολύς διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Άλλωστε, ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να κουβαλήσει μέτρα ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της 4ετίας 2019-2023 (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ κλπ).
Το ζητούμενο είναι με το πρόγραμμα να σταλεί μήνυμα όχι μόνο στους ψηφοφόρους αλλά και στις αγορές ότι πρώτα θα διασφαλιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και μετά θα ενσωματώνονται μέτρα ελάφρυνσης στον προϋπολογισμό.