Ο πόλεμος των δασμών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και η υπόθεση των Τεμπών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη.
Παρατήρηση πρώτη: «Βεβαιότητες και λειτουργίες της παγκόσμιας οικονομίας που είχαμε συνηθίσει αρκετές δεκαετίες, ανατρέπονται. Αυτό έχει και μια γεωπολιτική έκφανση, το αντιλαμβάνονται όλοι», τόνισε στην ΕΡΤ.
«Υπάρχουν στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε»
Και, στα καθ' ημάς, «η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας θα κοιτάξει να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα». Πλεονέκτημα για τη χώρα μας, η μικρή έκθεσή της, σε επίπεδο εξαγωγών, λιγότερο από 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «θα δούμε πώς αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε παρόλο που μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε ακόμη να ιχνηλατήσουμε πώς θα εξελιχθεί. Η οικονομία μας δεν είναι φτερό στον άνεμο, είμαστε σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά μας είναι κάπως καλύτερα, το πώς μας αντιμετωπίζουν οι επενδυτικοί οίκοι...», τόνισε και έβαλε στη συνολική εξίσωση και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.
Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, δεν θα αργήσει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «συνετά θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο, προκειμένου να υπάρχει η απάντηση, η οποία δεν θα είναι εις βάρος των ευρωπαϊκών λαών». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «λειτουργούμε πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απάντησης και ταυτόχρονα με μια αποτελεσματική διπλωματία που ειδικά αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να "φωνάζει", αλλά να παράγονται αποτελέσματα».
«Θα είναι συνετή η απάντηση της ΕΕ»
Χαρακτηρίζοντας παραλογισμό να επιβάλλεται δασμός σε ένα προϊόν που δεν παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για παράδειγμα τη φέτα, παρέπεμψε εν κατακλείδι στις συνεδριάσεις, την Παρασκευή και το Σάββατο, του eurogroup και ecofin αντιστοίχως: «Δεν αργεί η πρώτη απάντηση της ΕΕ, πιστεύω ότι θα είναι συνετή, θα υπάρξουν πολιτικές που δεν θα ευνοήσουν τον πληθωρισμό, δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση», σημείωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.
Συναφές με το θέμα του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τον Θ. Κοντογεώργη να περιγράφει το στόχο, η δημοσιονομική σταθερότητα να περάσει περισσότερο στην πραγματική οικονομία, δηλαδή επενδύσεις, μισθούς, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, μείωση φόρων, διεύρυνση φορολογικής βάσης, δημόσιες επενδύσεις στους τομείς που πονάνε, υγεία, παιδεία, υποδομές.
«Είναι μια πολιτική που εμείς έχουμε με συνέπεια τηρήσει από το 2019», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Η κατεύθυνσή μας είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στη μεσαία τάξη που έχει αρκετές υποχρεώσεις και αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητά της. Αυτή είναι η βασική στόχευσή μας, υπό την προϋπόθεση ότι επειδή έχουμε μπει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, χρειάζεται σταθερότητα στο τιμόνι για να μην καταφύγουμε σε επιλογές που μπορεί να τις πληρώσουμε στη συνέχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν γίνεται να καταφύγουμε σε πρακτικές του παρελθόντος»
Στα αιτήματα για επιστροφή 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης ανέφερε: «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην αύξηση των εισοδημάτων. Στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει βήματα και στον κατώτατο και στο μέσο μισθό, στο δημόσιο τομέα ξεκίνησαν αυξήσεις μετά από πολλά χρόνια. Την 1η Απρίλη είχαμε αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, νοσοκομειακούς γιατρούς κ.α.».
Και, στο δια ταύτα της απάντησης, «δεν γίνεται να υπάρξουν επιλογές που στοιχίζουν κατ' έτος τουλάχιστον 8 δισ., δεν γίνεται να καταφύγουμε σε λογικές του παρελθόντος από τη στιγμή που δεν μπορούμε να τις υποστηρίξουμε».
Σε ερώτημα για τον ΕΝΦΙΑ, αφού υπενθύμισε ότι «από το 2019 έχει μειωθεί 30%», παρατήρησε ότι «φαίνεται ότι λειτουργεί το μέτρο της περαιτέρω μείωσης για όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους». Όμως, διευκρίνισε, «δεν υπάρχει σκέψη και δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Ενώ για τις εν γένει φορολογικές ανακοινώσεις παρέπεμψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.
«Να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη»
Στο θέμα των Τεμπών, «σε αυτήν την τραγωδία απόλυτος άξονας είναι ο άξονας της αλήθειας. Να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τη δικαιοσύνη και με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και ενώπιον της Βουλής απαιτείται». Με τελικό ζητούμενο, «οι οικογένειες των θυμάτων να βρουν δικαίωση», ο Θ. Κοντογεώργης ζήτησε «να ανταποκριθούμε όλοι στο φυσιολογικό, πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αλήθεια» και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα «για ένα σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο».
Ο Θ. Κοντογεώργης ρωτήθηκε και για τη στάση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) - σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν την υποβολή παραίτησης του αναπληρωτή προέδρου, Χρήστου Παπαδημητρίου - και απάντησε πως «τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν προβληματισμό, υπάρχουν παλινωδίες, αναδεικνύονται ερωτήματα». Και, σε δεύτερο χρόνο, «δεν μπορώ να υποδείξω σε κανέναν τι να κάνει, αυτό που μπορώ να πω - είναι μια υπόθεση που μας αφορά, μας απασχολεί και μας συγκλονίζει όλους - είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα όταν τοποθετούμαστε στα ζητήματα αυτά και πολλώ μάλλον όταν έχουμε μια θεσμική θέση που έχει και μια αυξημένη βαρύτητα. Ο καθένας ας πάρει τις αποφάσεις του».
Όμως, συμπλήρωσε, «στο υπόλοιπο σκέλος του πορίσματος (σ.σ: πλην του κεφαλαίου για την πυρόσφαιρα) έχει γίνει εμπεριστατωμένη δουλειά στο τι πρέπει να αλλάξουμε στο σιδηρόδρομο, προκειμένου να είναι ασφαλής και σύγχρονος. Στο κομμάτι της πυρόσφαιρας υπήρχαν γεγονότα σε σχέση με τους πραγματόγνωμονες, τα βίντεο κά».
Με την επισήμανση, τέλος, ότι «όλα θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προχώρησε και στην παρατήρηση ότι «σταδιακά και με βάση τα γεγονότα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, αποσυντίθεται η θεωρία περί συγκάλυψης που αφορούσε την κυβέρνηση», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για το κλίμα που καλλιεργήθηκε.