Εφικτές θεωρεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι προβλέψεις αυτές που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι και συμβατές με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο ισχύει από τον προηγούμενο Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,4% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί σε 2,5% του ΑΕΠ το 2025.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπεται να μειωθεί από 153,7% φέτος σε 149,1% το 2025.
Σύμφωνα με το ΕΔΣ, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης επικεντρώνεται στη συνεχή μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σε συμμόρφωση με τις τιμές αναφοράς του 3% και 60% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και το χρέος αντίστοιχα. Ως κύρια μεταβλητή παρακολούθησης της παραπάνω πορείας έχουν ορισθεί οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025 προβλέπει το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025. Παράλληλα, για το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει τη μείωση του από 1% σε 0,6%.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες, σύμφωνα με το Προσχέδιο, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και το 3,7% για το 2025.
Δημοσιονομικά και κίνδυνοι
Η δημοσιονομική βελτίωση στηρίζεται και από την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Παρ' όλα αυτά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν παραλείπει να προειδοποιήσει για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην οικονομική ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά σημαντικοί εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Αναλυτικά, το ΕΔΣ στους κινδύνους αυτούς περιλαμβάνει:
α) τη συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία,
β) τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου, επιβράδυνση των οικονομιών της Βόρειας Ευρώπης, που είναι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει τυχόν πρόσθετα μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης πχ λόγω της κλιματικών αλλαγών, (γ) τις μη αναμενόμενες δυσκολίες στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.